5. dec, 2016

Darījuma kontu nozīme pirkuma darījumos

Paaugstināta riska pirkuma darījumos, tai skaitā iegādājoties uzņēmuma kapitāla daļas, būtiskus uzņēmuma aktīvus vai nekustamo īpašumu, iesaistītajām pusēm, proti, pircējam un pārdevējam, vēlams apsvērt iespēju, ka darījuma otra puse var neizpildīt savas darījuma ietvaros pielīgtās saistības. Zvērinātu advokātu biroja Deloitte Legal juriste Marta Cera un vadošais jurists Semjons Fogels norāda, ka lietojot darījumu kontu, puses var potenciāli mazināt ar darījumu saistītos riskus. Juristi skaidro, ka darījuma konts tiek izveidots, lai veiktu pirkuma maksas norēķinus pirkuma darījuma ietvaros. Minētais instruments palīdz nodrošināt to, ka pircējs un pārdevējs izpilda visus tiem pirkuma darījuma ietvaros pielīgtos pienākumus, kas būtiski pirkuma maksājuma izpildīšanai pilnā apmērā un darījuma īstenošanai.

Atverot darījuma kontu bankā, jānoslēdz darījuma konta līgums. Tiek slēgts trīspusējs līgums – starp izvēlēto banku, pircēju un pārdevēju. Pēc līguma parakstīšanas banka kā neatkarīga trešā puse atver darījuma kontu. Pircējs iemaksā darījuma kontā pirkuma maksu, kuru banka glabā līdz noteiktu darījuma nosacījumu izpildei. Pēc darījuma pušu vienošanās un ar izvēlētās bankas piekrišanu banka kontrolē un pārbauda pirkuma maksas izmaksas nosacījumu izpildi atbilstoši darījuma konta līguma noteikumiem. Līdzekļi no darījuma konta tiek izmaksāti pārdevējam tikai tad, kad ir izpildīti visi nosacījumi, par kuriem savā starpā vienojušās puses pirkuma līgumā, un kad ir noformēti attiecīgie no konkrētā darījuma izrietošie dokumenti un reģistrētas pircēja tiesības uz darījuma priekšmetu.

Banka ieskaita pirkuma maksu darījuma priekšmeta pārdevēja kontā tikai tad, kad no pusēm ir saņēmusi darījuma nosacījumu izpildi apliecinošu dokumentāciju saskaņā ar darījuma konta līgumu vai citu saistošu dokumentāciju. Būtiski uzsvērt, ka nevienai no darījuma pusēm – ne pircējam, ne pārdevējam − nav tiesību vienpersoniski izņemt un citādi rīkoties ar to naudas summu, kas iemaksāta darījuma kontā, izņemot gadījumus, kad šādas tiesības ir pusei pielīgtas ar darījuma konta līgumu. Tādējādi maksājums vai tā daļa tiek pārskaitīta pārdevējam tikai tad, kad tas ir izpildījis visus darījuma konta līgumā paredzētos priekšnosacījumus, lai darījums varētu tikt veikts.

Galvenā pircēja priekšrocība, izmantojot darījuma kontu, ir potenciāla iespēja nodrošināties, ka visi pircējam svarīgākie darījuma nosacījumi ir izpildīti, pirms darījuma kontā turētais maksājums tiek pārskaitīts darījuma priekšmeta pārdevējam. Savukārt riski, kas var rasties pircējam, izmantojot šādu darījuma maksājuma veikšanas kārtību, ir tādi, ka līdzekļi var tikt uzglabāti darījuma kontā pārāk ilgu laika periodu, ja darījuma priekšmeta pārdevējs neizpilda pirkuma maksas izmaksas nosacījumus atbilstoši darījuma konta līguma noteikumiem.

Pārdevēja priekšrocības, izmantojot darījuma kontu, ir zināms nodrošinājums, ka tas saņems pielīgto pirkuma maksu par darījuma priekšmeta iegādi. Vienlaikus ar nodrošinājumu darījuma konta līguma noslēgšana pārdevējam var uzlikt papildu atbildību, kuras neizpildes rezultātā var rasties negatīvas sekas. Piemēram, ja pārdevējs nav varējis iesniegt attiecīgo dokumentāciju, kas paredzēta kā nosacījums pirkuma maksas izmaksai, darījums var arī nenotikt, ja konkrētie nosacījumi bijuši svarīgi darījuma īstenošanai. Līdz ar to pārdevējam var rasties zināmi zaudējumi, ja tam dažādu apsvērumu dēļ ir nepieciešams atkārtoti mēģināt pārdot darījuma priekšmetu.

Darījuma konta līguma ietvaros var vienoties, ka banka pēc dokumentu iesniegšanas izmaksas veikšanai no darījuma konta pārbauda iesniegto informāciju arī publiskajos reģistros (piemēram, īpašumtiesības uz darījuma priekšmetu un/vai tā apgrūtinājumus). Turklāt, izmantojot darījuma konta pakalpojumu bankā, katrai no pusēm var rasties papildu drošības sajūta par iesaistīto pušu identitāti un to līdzekļu izcelsmi, jo finanšu līdzekļiem, kas tiek uzglabāti kredītiestādēs (arī samērā īslaicīgi, kā darījuma konta gadījumā), piemērojams uz noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu apkarošanu (tulk. no angļu val. – anti-money laundering) attiecināmais regulējums.

Visu rakstu par darījumu kontu nozīmi lasiet žurnāla Bilances Juridiskie Padomi  decembra numurā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?