29. nov, 2017

Kas gaidāms mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem 2018. gadā

No nākamā gada stājas spēkā vairākas izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļu (MUN) režīmā. To nav daudz, tomēr tās var būtiski ietekmēt iespēju izmantot šo speciālo nodokļu režīmu. Pārliecinieties, vai tas neietekmēs arī jūsu biznesu!

Apgrozījuma sliekšņa samazināšana

Būtiskākā izmaiņa ir gada pieļaujamā maksimālā apgrozījuma sliekšņa ievērojama samazināšana no 100 uz 40 tūkstošiem eiro no 2018. gada 1. janvāra. Mikrouzņēmumu nodokļa likums paredz, ka, pārsniedzot gada apgrozījuma limitu, ar nākamo kalendāro gadu tiek zaudēts mikrouzņēmuma statuss un apgrozījuma pārsnieguma daļai piemēro paaugstinātu likmi 20% apmērā.

Tā kā apgrozījuma limita izmaiņas ir ievērojamas, tad likuma pārejas noteikumos ir iestrādāta norma, kas pieļauj nepiemērot paaugstināto likmi apgrozījumam līdz 52 tūkstošiem eiro gadījumos, ja uzņēmuma apgrozījums 2017. gadā vai 2016. gadā ir bijis lielāks par 40 tūkstošiem eiro.

Tomēr jebkurā gadījumā, pārsniedzot noteikto 40 tūkstošu gada apgrozījuma slieksni, ar nākamo gadu mikrouzņēmuma statuss tiek zaudēts.

Darbinieku nodarbinātības ierobežošana

Tāpat likuma grozījumi paredz, ka darbinieks vienlaikus var būt nodarbināts tikai vienā uzņēmumā, kas ir MUN maksātājs. Šī norma sāk darboties ar 2019. gadu – kas nozīmē, ka 2018. gada laikā darbiniekiem būs jāizvēlas, kurā uzņēmumā strādāt, lai tas nezaudētu mikrouzņēmuma stautsu.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) līdz 2018. gada 1. februārim plāno informēt visus mikrouzņēmumu nodokļa maksātājus, kuri 2017. gada 31. decembrī nodarbina fiziskās personas, kas vienlaikus ir nodarbinātas arī pie cita MUN maksātāja.

Savukārt no 2018. gada pieņemot jaunu darbinieku mikrouzņēmumā, šim darbiniekam būs jāiesniedz VID sagatavota izziņa, ka viņš nav nodarbināts citā mikrouzņēmumā.

Atcelta pazeminātā likme

No 2018. gada vairs netiks piemērota arī pazeminātā MUN likme apgrozījuma daļai līdz 7000 eiro, līdz ar to nedaudz palielināsies maksātais nodokļa apmērs. Šo izmaiņu ir svarīgi ņemt vērā, plānojot nākamā gada naudas plūsmu.

Lai novērtētu, kā gaidāmās izmaiņas ietekmēs tieši jūsu mirkrouzņēmumu, kā arī salīdzinātu šo režīmu ar vispārējo uzņēmumu ienākumu nodokļa režīmu, esam atjauninājuši mikrouzņēmumu nodokļa rīku.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?