4. jūl, 2016

Maijs apstrādes rūpniecībā bijis ražīgs

Pēc vārgā aprīļa apstrādes rūpniecības sniegums maijā atkal iepriecina. Ražošanas apjomi mēneša laikā pieauga par 2.9% un bija par 5.3% lielāki nekā pirms gada.

Šogad piecos mēnešos kopumā sniegums gan bijis svārstīgs, un izlaide augusi vien par 2.1% gada griezumā (salīdzinot ar 4.2% pērn).
Maijā pēc divu mēnešu ilga krituma atkal pieauguši pārtikas ražošanas apjomi (pozitīvi  - kāpumi gan zivju pārstrādē, augļu un dārzeņu pārstrādē, piena ražošanā), taču tie aizvien bijuši zemāki nekā pirms gada. Savukārt kokrūpniecības apjomi atkal sarukuši pret iepriekšējo mēnesi, bet vēl aizvien bija augstāki nekā pērn – taču gada izaugsme jau piebremzējusies līdz 6% (no 10% pirmajā ceturksnī). Metālapstrādes un mašīnbūves dinamika turpina svārstīties un būt neviendabīga – maijā kritumi elektronikai, elektriskajām iekārtām, bet kāpums metālizstrādājumiem.

Diemžēl nešķiet, ka maijā uzrādītie izaugsmes tempi ir uz palikšanu šī gada turpmākajos mēnešos. Latvijas ražotāju noskaņojums jūnijā ir nedaudz uzlabojies, audzis arī ir eirozonas iepirkumu menedžeru indekss (PMI), taču ārējais pieprasījums šobrīd ir trausls (tai skaitā Brexit referenduma rezultātu dēļ) un nenoteiktība ir kavējusi arī uzrāvienam tik ļoti nepieciešamās investīcijas nozarē. Apstrādes rūpniecības izaugsme šogad, visticamāk, būs svārstīga un kopumā neizteiksmīga.

Andrejs Semjonovs
Swedbank ekonomists

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?