9. jūn, 2016

Patēriņa cenu lielākais kritums šogad varētu būt jau sasniegts

Maijā patēriņa cenas pieauga par 0.6%. Cenu izaugsmi mēneša laikā galvenokārt veicināja par 1.8% dārgāka degviela, sezonāls kāpums augļu cenās (par 5.8%), kā arī par 2.8% dārgāki telekomunikāciju pakalpojumi.

Savukārt trešo mēnesi pēc kārtas cenu izaugsmi visbūtiskāk iegrožoja lētāka siltumenerģija – maijā siltuma tarifi samazinājās vēl par 2.4%.
Patēriņa cenas maijā kopumā bija par 0.8% zemākas nekā pirms gada – precēm cenas samazinājās par 0.8%, bet pakalpojumiem pieauga par 1.3%. Aizvien turpinājusies pērnā gada otrajā pusē un šī gada janvārī notikušo naftas cenu kritumu pakāpeniska “uzsūkšanās”, kas arī aizvien bija galvenais cenu izaugsmi kavējošais faktors. Izslēdzot tiešo ietekmi no lētākas degvielas, siltumenerģijas un gāzes, cenu izaugsme gada laikā būtu virs nulles.

Dziļākais deflācijas punkts šogad, šķiet, nu jau ir sasniegts. Deflācija būs vēl arī jūnijā, bet kļūs mazāka. Iepriekšējie naftas cenu kritumi vēl turpinās kavēt cenu izaugsmi – jūnijā sagaidāms vēl viens siltumenerģijas tarifu samazinājums, bet jūlijā zemāki kļūs arī gāzes tarifi mājsaimniecībām. Patēriņa cenu izaugsmi, turpretī, pakāpeniski turpinās balstīt algu un patēriņa izaugsme. Papildus to veicinās arī PVN ieviešana apsaimniekošanas pakalpojumiem jūlijā. Mūsu prognoze patēriņa cenu izmaiņām šim gadam vidēji ir 0.2%. 

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?