25. mar, 2020

Bezkontakta maksājuma limits Baltijā būs 50 eiro

Uz laiku, kamēr Latvijā turpināsies ārkārtas stāvoklis saistībā ar koronavīrusa Covid-19 izplatības ierobežošanu, no 26. marta, Latvijā palielināts bezkontakta maksājuma limits no 25 eiro uz 50 eiro par pirkumu. Veicot bezkontakta maksājumu līdz 50 eiro, nebūs nepieciešams ievadīt PIN kodu, tādējādi palielinot klientu apkalpošanas ātrumu un mazinot riskus saistībā ar koronavīrusa izplatību.

Tirgotājiem šis jaunums neliek veikt papildu darbības — visas POS termināļu iekārtas, kas pieņēma bezkontakta maksājumus, pakāpeniski pielāgosies jaunajam maksājumu limitam.

“Bezkontakta maksājumu limita palielināšana šajā izaicinošajā laikā ir likumsakarīga. Arvien vairāk pircēju vēlas norēķināties ar maksājumu kartēm, nevis skaidru naudu."

"Arī vairāki Latvijas uzņēmumi aicina iedzīvotājus norēķiniem izmantot bezkontakta maksājuma iespējas, tādējādi samazinot koronavīrusa izplatīšanos, jo tiek mazināts cilvēciskais kontakts un saskare ar skaidru naudu,” skaidro Swedbank debetkaršu daļas vadītāja Liene Gasiņa.

Banku nozares dati liecina, ka cilvēki aizvien vairāk lieto bezkontakta norēķinus. 2019. gada beigās Latvijā bija izsniegtas jau vairāk nekā 1,5 milj. bezkontakta karšu. Saskaņā ar Mastercard un Finanšu nozares asociācijas datiem, pērnā gada beigās 72% Latvijas iedzīvotāju ikdienā izmantoja bezkontakta norēķinus. Aizvien vairāk Latvijas iedzīvotāju ikdienas norēķiniem sāk lietot arī valkājamās maksājumu ierīces (telefonus, aproces, pulksteņus, uzlīmes u. c.) ar bezkontakta maksājumu funkciju ikdienas pirkumu veikšanai.

Iepērkoties ar bezkontakta karti, drošības nolūkos POS terminālis pēc iestrādāta algoritma lūgs ievadīt kartes PIN kodu, lai pārliecinātos, ka karti izmanto tās īstais lietotājs. Drošības nolūkā ik pa laikam PIN kods būs jāievada arī pirkumiem, kas nesasniedz bezkontakta maksājuma limitu. Tāpat arī ikvienam POS terminālim jābūt reģistrētam bankā, tādējādi maksājums ir izsekojams. Ja gadās karti nozaudēt, tā ir nekavējoties jābloķē.

  • Visērtāk un visātrāk to var izdarīt, izmantojot Swedbank mobilo lietotni, internetbanku vai sazinoties ar Swedbank.

Jaunais bezkontakta maksājuma limits — 50 eiro — attiecas uz bezkontakta maksājumu  kartēm. Swedbank Apple Pay norēķiniem tiek piemēroti citi drošības noteikumi, tai skaitā, spēkā ir standarta karšu limiti. Maksājot par pirkumu, lietojot Swedbank Apple Pay, lietotājs pirkumu apstiprina telefonā. Savukārt, iepērkoties ar Swedbank Wallet, šobrīd viena darījuma summa nevar pārsniegt 150 eiro.

Bezkontakta norēķinu īpatsvars Latvijā aug katru dienu, jo pircēji novērtē šīs tehnoloģijas priekšrocības — ērti, ātri un droši norēķināties par saviem ikdienas pirkumiem. Saskaņā ar starptautisko karšu izdevēju prasībām, no 2020. gada visiem POS termināļiem tirdzniecības vietās ir jāpieņem bezkontakta maksājumi. Finanšu nozares asociācijas dati liecina, ka 2019. gada beigās vairāk nekā 34 tūkstoši karšu pieņemšanas iekārtu ir ar bezkontakta funkciju.

Ieguvumi tirgotājiem — ātrums un drošība pārdevējiem

Banku un tirgotāju eksperimenti rāda, ka tirgotāji var apkalpot vairāk klientu, pieņemot un veicinot bezkontakta norēķinus. Bezkontakta maksājums notiek pāris sekundēs, un tas ir divreiz ātrāk, nekā maksājot ar parasto karti, un trīsreiz ātrāk nekā ar skaidru naudu. Pircējs ir ieguvējs, jo savu pirkumu var veikt pēc iespējas īsākā laika posmā, savukārt pārdevējs var apkalpot lielāku pircēju skaitu, mazinot gaidīšanas laiku rindā un atrašanos veikalā.

“Bezkontakts — tā ir droša maksājumu metode jūsu klientiem. Kasieriem tas nozīmē mazāk darba ar skaidru naudu un vienlaikus mazāku iespēju kļūdīties aprēķinos."

"Savukārt šajā Covid-19 pandēmijas laikā bezkontakta maksājumi ir ieguvuši papildu drošības dimensiju, ļaujot pasargāt arī pārdevējus no saslimšanas riskiem, jo nav jāsaskaras ne ar skaidru naudu, ne klienta karti vai viedierīci — klients pats nopīkstina maksājuma ierīci pie POS termināļa."

"Pārfrāzējot populāro teicienu par skaidru naudu — jaunais karalis ir bezkontakta maksājums, īpašo šobrīd, pandēmijas laikā,” saka Liene Gasiņa.

Bezkontakta maksājumi uzlabo arī klientu iepirkšanās pieredzi. Mastercard un Finanšu nozares asociācijas aptauja liecina, ka 73 % Latvijas iedzīvotāju, kas ikdienā lieto bezkontakta maksājumus, piedzīvo nepatīkamas sajūtas, ja nevar samaksāt nopīkstinot.

Bezkontakta maksājumu limitus paceļ arī citas Eiropas valstis

Bezkontakta limits līdz 50 eiro tiek palielināts arī Lietuvā un Igaunijā, lai cīnītos ar Covid-19 straujo izplatību. Līdzīgus piesardzības pasākums veikusi Īrija, palielinot bezkontakta maksājumu limitu līdz 50 eiro. Arī citās Eiropas valstīs tiek meklētas iespējas palielināt bezkontakta maksājumu limitu. Piemēram, Beļģijā bankas pēta iespēju palielināt bezkontakta limitu, lai samazinātu fizisko kontaktu starp klientiem un karšu pieņemšanas iekārtām. Pašlaik tur bezkontakta norēķinu limits bez PIN koda ievades ir 25 eiro par darījumu, kopā 50 eiro dienā.

Sargājot veselību – mazgājam rokas un dezinficējam viedierīces

Kā liecina izdevumā The New England Journal of Medicinepublicētie ASV zinātnieku jaunākie pētījuma dati, koronavīruss Covid-19 uz dažādām virsmām spēj izdzīvot — vīruss var būt aktīvs līdz pat trīs dienām. Arī skaidra nauda ir viens no dažādu baktēriju pārnēsātājiem, tāpēc visā pasaulē aug uzņēmumu skaits, kas pandēmijas laikā dod priekšroku bezkontakta norēķiniem.

  • Jāatceras, ka iedzīvotājiem jāpievērš uzmanība ne tikai savu roku tīrībai un tās regulāri jāmazgā, bet arī ieteicams dezinficēt citus priekšmetus, ko lietojam ikdienā, piemēram, maksājumu kartes un viedierīces, ko katrs var izdarīt mājas apstākļos.  
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?