24. feb, 2017

Diferencētais neapliekamais minimums saimnieciskās darbības veicējam

Saskaņā ar likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" (turpmāk - likums) noteikto, fiziskās personas ienākums no saimnieciskās darbības tiek aprēķināts kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpība.

Maksātāja gada diferencēto neapliekamo minimumu aprēķina saskaņā ar formulu, ko nosaka Ministru kabinets. Formulā ņem vērā maksātāja gada apliekamos ienākumus, kā arī šādus lielumus, kurus nosaka Ministru kabinets:

  • minimālo mēneša neapliekamo minimumu;
  • maksimālo gada neapliekamo minimumu;
  • gada apliekamā ienākuma apmēru, līdz kuram piemēro maksimālo gada neapliekamo minimumu;
  • gada apliekamā ienākuma apmēru, virs kura piemēro tikai minimālo gada neapliekamo minimumu.

Nosakot nodokļa maksātāja gada diferencētā neapliekamā minimuma apmēru, ņem vērā visus nodokļa maksātāja gada ienākumus (tai skaitā ienākumus, kas apliekami ar samazinātu nodokļa likmi), izņemot: likuma 9. pantā minētos neapliekamos ienākumus, saimnieciskās darbības ieņēmumus, par kuriem maksā patentmaksu un ienākumu, par kuru maksā mikrouzņēmumu nodokli.

Gada diferencēto neapliekamo minimumu nodokļa maksātājam piemēro reizi gadā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Gada diferencētais neapliekamais minimums ietver nodokļa maksātājam taksācijas gada laikā piemēroto minimālo mēneša neapliekamo minimumu summu.

Tādējādi diferencētais neapliekamais minimums tiks piemērots fiziskās personas ienākumam no saimnieciskās darbības, kas aprēķināts kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpība (piemērojot 23% likmi), iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, ņemot vērā arī visus nodokļa maksātāja gada ienākumus (tai skaitā ienākumus, kas apliekami ar samazinātu nodokļa likmi), izņemot likuma 9. pantā minētos neapliekamos ienākumus, saimnieciskās darbības ieņēmumus, par kuriem maksā patentmaksu, un ienākumu, par kuru maksā mikrouzņēmumu nodokli.

Labklājības ministrija norādījusi, ka 2017.gadā minimālais mēneša neapliekamais minimums ir  60 eiro, vienlaikus piemērojot gada diferencēto neapliekamo minimumu, bet maksimālais gada neapliekamais minimums pieaugs – 2017. gadā tas būs 1380 eiro (115 eiro mēnesī).

Pieaugs arī gada apliekamā ienākuma apmērs, līdz kuram piemēro maksimālo gada neapliekamo minimumu, un gada apliekamā ienākuma apmērs, virs kura piemēro tikai minimālo gada neapliekamo minimumu.

Gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu, kas izveidosies, piemērojot diferencēto neapliekamo minimumu par 2016. gada ienākumiem, var iesniegt, sākot ar 2017. gada 1. martu. 

Iedzīvotāji deklarāciju brīvprātīgi var iesniegt trīs gadu laikā, t.i., deklarācijas par 2016. gada ienākumiem var iesniegt līdz 2019. gada 30. jūnijam.

Vairāk par nodokļu aprēķināšanas aktualitātēm lasiet žurnālā "Bilance".

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?