10. nov, 2016

Eiropas Savienības fondu finansējums Tavam uzņēmumam

Eiropas Savienības (ES) fondu finansējums var palīdzēt sasniegt uzņēmuma biznesa mērķus, un tas ir pieejams projektu īstenošanai Latvijā un citās ES dalībvalstīs. Vadošā institūcija, kas atbild par ES fondu finansējuma piešķiršanu Latvijā, ir Finanšu ministrija. Plašāka informācija par atbalsta projektiem, to pieteikšanu un īstenošanu, kā arī normatīvie akti un citi nosacījumi pieejami Finanšu ministrijas mājaslapā www.esfondi.lv.

Ekonomikas ministrijas Valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko Swedbank rīkotajā seminārā šī gada 25. oktobrī iepazīstināja ar Latvijas uzņēmējiem pieejamo ES atbalsta programmu klāstu.

No 2014. līdz 2020. gadam ES fondu finansējumu ir plānots piesaistīt trīs virzienos: inovāciju attīstīšanai, komersantu konkurētspējas veicināšanai, bet vislielākais finansējuma apjoms ir piešķirts energoefektivitātes veicināšanai un centralizēto siltumapgādes sistēmu izvietošanai un pilnveidošanai. Ar plānotajiem finansējuma apjomiem var iepazīties infografikā:

Ar pilnu R. Aleksejenko uzstāšanos seminārā var iepazīties šeit (35 min).

ES fondu finansējuma administrēšanu Latvijā veic vairākas organizācijas. Piedāvājam informācijas ieskatu par katru no tām, bet detalizētākai informācijai par pieejamajām programmām aicinām uzņēmējus interesēties, skatot šo iestāžu mājaslapas vai sazinoties tieši.

Attīstības finanšu institūcija ALTUM īsteno starta programmas jaunajiem uzņēmumiem, bet, sadarbojoties ar “Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīklu”, īpaši izvērtē un atbalsta uzņēmumus ar augstu izaugsmes potenciālu. Savukārt uzņēmumiem, kuros ir mazāk nekā 10 darbinieku, ALTUM piedāvā īpašus mikrokredītus investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem. Sadarbībā ar Labklājības ministriju 2017. gada sākumā ALTUM piedāvās finansiālo atbalstu sociālās uzņēmējdarbības veicējiem jeb komersantiem, biedrībām un fiziskajām personām, kuru mērķis ir atbalstīt bezdarbniekus, invalīdus, kā arī veicināt sabiedrības labklājību. Lauksaimniekiem ir pieejams finansējums lauksaimniecības zemes un tehnikas iegādei. Iedzīvotāji var saņemt galvojumu ģimenes mājokļa un zemes iegādei, kā arī ALTUM sadarbībā ar komercbankām administrēs grantu izsniegšanu daudzstāvu namu siltināšanai u.tml.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) rūpējas par Latvijas uzņēmēju starptautiskās konkurētspējas veicināšanu gan tūrismā, gan citās nozarēs, kā arī palīdz jaunajiem uzņēmējiem attīstīt savas idejas biznesa inkubatoros, īpaši atbalstot inovatīvus risinājumus, to izstrādi un ražošanu.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) administrē grantu programmas, kuru saņēmējas galvenokārt ir valsts vai pašvaldību institūcijas. Programmās grantus izmantos, īstenojot projektus izglītības, infrastruktūras un sakaru jomā. Izņēmums būs grantu programmas industriālajā energoefektivitātē, kuru saņēmēji būs uzņēmēji, kā arī jau pieminētā dzīvojamo māju siltināšanas grantu programma, ko īstenos ALTUM sadarbībā ar komercbankām. Informācija par šobrīd izsludinātajām atlasēm programmās ir pieejama šeit.

Lauku atbalsta dienests (LAD) ir Zemkopības ministrijas padotībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par vienotu valsts un ES atbalsta politikas īstenošanu Latvijā. Šī institūcija administrē valsts un ES finansējuma piešķiršanu vairākām nozarēm: lauksaimniecībai, zemkopībai un lopkopībai, mežsaimniecībai un zivsaimniecībai. Tā izvērtē lauksaimnieku iesniegumus, kā arī pieņem lēmumu par finansējuma piešķiršanu, piemēram, tehnikas iegādei, kā arī veic izmaksātā atbalsta uzskaiti un kontroli.

Visbiežāk ES fondu finansēta projekta īstenošanai papildus nepieciešams arī bankas finansējums. Noskaidrot sava uzņēmuma finansēšanas iespējas iespējams šeit, savukārt apskatīt tieši šobrīd spēkā esošos īpašos finansēšanas piedāvājumus iespējams šeit.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?