19. feb, 2018

“Finansējuma luksofors” – jauns interaktīvs rīks uzņēmējiem

Swedbank izstrādājusi jaunu digitālo rīku “Finansējuma luksofors”, kas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) visās trīs Baltijas valstīs ļaus viegli noskaidrot savu finanšu veselību un iespējas iegūt bankas finansējumu, kā arī uzzināt, kāds mājas darbs būtu jāveic, lai saņemtu finansējumu nākotnē.

Kreditēšana Latvijā arvien pieaug

Pēdējā gada laikā strauji augusi Latvijas uzņēmumu vēlme un spēja aizņemties, kā arī banku vēlme kreditēt – to apliecina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) izstrādātais visaptverošais mērījums par kreditēšanas attīstības tendencēm mijiedarbībā ar valsts ekonomisko situāciju – LKA kreditēšanas indekss.

Arī Latvijas Banka, analizējot pētījumus par uzņēmumu kredītu pieprasījumu un piedāvājumu, atzinusi, ka kreditēšanas atkopšanos šobrīd galvenokārt virza uzņēmumu pieprasījums un finanšu stāvokļa uzlabošanās. Lai kreditēšanas attīstība turpinātu savu augšupeju, ir svarīgi, lai būtu vairāk uzņēmumu ar labu kredītvēsturi un izaugsmes perspektīvām.

Swedbank: vislielākais pieprasījums – MVU segmentā

Kāda situācija uzņēmumu kreditēšanas jomā ir Swedbank? “2017. gada rezultāti skaidri parāda – pērn nozīmīgi pieaudzis jaunizsniegto kredītu apjoms,” stāsta Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītāja Ieva Vīgante. “Turklāt lielākais pieprasījuma kāpums pēc finansējuma vērojams tieši MVU segmentā: 2017. gadā mazajiem uzņēmumiem izsniegts par 27% vairāk finansējuma nekā 2016. gadā, bet vidējo uzņēmumu segmentā pieaugums ir 24%. Lielākais pieprasījums ir lauksaimniecības nozarē; tai seko ražošanas, nekustamā īpašuma un transporta nozares. Kreditēšanu ietekmē arī eksporta attīstība. Tendences rāda, ka klientiem aktuāla ir arī apgrozāmo līdzekļu finansēšana, kuras pieprasījums pēdējā laikā arvien pieaug.”

 

Vai ceļš uz finansējumu ir vaļā?

Uzņēmumu pieprasījums pēc finansējuma turpina pieaugt, taču banka ne vienmēr uz to var sniegt pozitīvu atbildi. “Ikdienā izskatot finansējuma pieteikumus, mēs redzam, ka varētu atbalstīt daudz vairāk Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu – ja vien tie būtu izpildījuši vairākus mājas darbus, lai uzlabotu savus finanšu rādītājus,” atzīst Ieva Vīgante.

“To atslēgas vārds ir – caurspīdīgums. Uzņēmuma gada pārskatu iesniegšana, nodokļu nomaksa, sadarbības uzlabošana ar partneriem un banku, labāki finanšu rādītāji un kredītvēsture – tie ir būtiskākie kritēriji, kurus uzlabojot, varētu palielināties pozitīvu atbilžu skaits no bankas."

"Esam 100% pārliecināti – jo uzņēmums ir caurspīdīgāks, jo tam ir vieglāk saņemt finansējumu. Caurspīdīgums atmaksājas – tas jāpatur prātā, domājot par izaugsmes perspektīvu.

Lai Baltijas mazie un vidējie uzņēmēji labāk izprastu, pēc kādiem kritērijiem banka vērtē viņu finansējuma pieteikumus, kā arī jau internetbankā pārliecinātos par savām iespējām to saņemt, esam izstrādājuši jaunu digitālo finansējuma novērtēšanas rīku. Tas, līdzīgi kā luksofors, parāda uzņēmējiem, vai ceļš uz finansējumu ir vaļā vai arī vēl jāizpilda kādi mājas darbi – un kas tieši būtu jāuzlabo.”

Kā darbojas “Finansējuma luksofors”

Digitālais novērtējums Swedbank internetbankā bez maksas pieejams vairāk nekā 30 tūkstošiem Latvijas MVU. Pirms autorizācijas internetbankā ikviens uzņēmums var uzzināt vispārīgu informāciju par bankas vērtēšanas kritērijiem finansējuma piešķiršanai. Tie ir: uzņēmuma kredītvēsture, finanšu rādītāji, paša uzņēmuma dati, sadarbība, kā arī finansējuma mērķa un ķīlas atbilstība pieprasījumam.

Savukārt pēc autorizācijas internetbankā uzņēmums varēs ieraudzīt atbildi par finansējuma pieejamību atbilstošā krāsā:

  • zaļu – ja visi kritēriji ir izpildīti un uzņēmums droši var pieteikties finansējumam;
  • dzeltenu – ja intereses gadījumā būs nepieciešams detalizētāk izrunāt atsevišķus jautājumus;
  • sarkanu – ja vispirms ir jāveic uzlabojumi konkrētos rādītājos, lai paaugstinātu iespējas saņemt finansējumu;
  • pelēku – ja nav iespējams veikt automātisko novērtējumu, jo pietrūkst datu uzņēmuma izvērtēšanai.

Tādējādi jaunais rīks uzņēmumiem jau pirms pieteikšanās finansējumam ļaus izvērtēt savas pašreizējās izredzes to iegūt, kā arī noskaidrot, iespējams, vēl speramos soļus.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?