10. mar, 2020

Swedbank izsniedz 4 miljonu eiro finansējumu Vidzemes un Latgales lielākajam graudu kooperatīvam

Swedbank un Vidzemes un Latgales graudu kooperatīvs LPKS „VAKS” ir vienojies par 4 miljonu eiro vērtu sadarbību graudu pieņemšanas, pirmapstrādes un glabāšanas jaudu palielināšanai. Viens no lielākajiem vietējiem lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīviem Vidzemē un Latgalē nolēmis izmantot līdzekļus, investējot graudu pirmapstrādes un uzglabāšanas punktos Gulbenes un Burtnieku novados, kā arī Valmierā esošā sēklas materiāla sagatavošanas kompleksā.

Ņemot vērā kooperatīva “VAKS” izaugsmi sadarbībā ar vietējiem graudu audzētājiem, nolemts izmantot līdzekļus ilgtermiņa attīstībā, uzlabojot graudu pieņemšanas, pirmapstrādes un glabāšanas iespējas. LPKS “VAKS” izmantos 4 miljonus eiro, lai palielinātu graudu pieņemšanas un pirmapstrādes jaudas graudu pieņemšanas filiālē “Torņkalns”, kas atrodas Gulbenes novadā, kā arī filiālē “Silavirši” Burtnieku novadā. Tikmēr Valmierā tiks uzlabota graudu sēklas sagatavošanas kompleksa efektivitāte, lai varētu nodrošināt augstas kvalitātes sēklas materiālu un nostiprinātu Latvijas sēklas materiāla ražotāju pozīcijas tirgū.

Kā atzīst LPKS “VAKS” valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons, tad “kooperatīva veiktās investīcijas ir lauksaimnieku kopīgs ieguvums. Tās vienmēr tiek rūpīgi plānotas ar skatu nākotnē un to mērķis ir veicināt vides ilgtspēju. Pareizi ieguldot, katrs eiro nes peļņu lauksaimniekiem.”

Tikmēr Ieva Vīgante, Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītāja uzsver, ka “allaž ir prieks redzēt vietējos uzņēmējus, kuri ir gatavi domāt par savu uzņēmējdarbību ilgtermiņā. Lēmums ieguldīt attīstībā palīdzēs palielināt uzņēmuma jaudas palielināšanā, kas ir ļoti svarīgi arī turpmākai ekonomikas izaugsmei. Turklāt LPKS “VAKS” ir labs piemērs tam, kā ir iespējams sadarboties vietējiem uzņēmumiem un kopīgi izveidot efektīvu un uz vietējās uzņēmējdarbības attīstību vērstu uzņēmumu Vidzemes un Latgales reģionā. Īpašs prieks, ka LPKS “VAKS” un Swedbank ir stabili sadarbības partneri jau vairākus gadus, un ka šīs sadarbības rezultātā redzama izaugsme.”

Kooperatīva veiktās investīcijas tiek vērstas uz arvien ražīgāku darbību tieši pašā graudu sezonā, lai samazinātu ražošanas izmaksas un enerģijas patēriņu, tādējādi samazinot arī lauksaimniecības nozarē radīto izmešu daudzumu. Visas investīcijas tiek veiktas ar Eiropas Savienības Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai projektu līdzfinansējuma atbalstu.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība “VAKS” katru gadu veic papildus investīcijas graudu glabāšanas jaudu palielināšanā un pakalpojumu pieejamībā. Ģeogrāfiski kooperatīvs ir paplašinājies no Vidzemes uz Latgales lauku novadiem, lai pakalpojumi kļūtu aizvien plašāk pieejami visā Latvijas Austrumu reģionā. Šāda attīstība un investīcijas ļauj apsaimniekot aizvien efektīvāk Latvijas lauku reģionus, tādējādi saglabājot darbaspēku un nodarbinātību attiecīgajos reģionos.

LPKS „VAKS” aktīvi darbojas kopš 1999. gada. Kooperatīvs ir Vidzemes un Latgales lauksaimnieku uzņēmums, kurš izveidojis sistēmu, kas nodrošina savu biedru izaudzētās produkcijas pirmapstrādi, uzglabāšanu, realizāciju un eksportu. Kooperatīvā pašlaik apvienojušās 560 saimniecības un kooperatīvs nodarbina 67 patstāvīgos darbiniekus.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?