11. jūn, 2020

Uzņēmumiem iespēja pieteikties investīciju fonda ZGI-4 finansējumam

Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrība ieguldījusi kopumā teju 10 miljonus eiro Latvijas alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieka SIA ZGI Capital investīciju fondā ZGI-4, kas sniedz iespēju pieteikties finansējumam tiem Latvijas uzņēmumiem, kas Covid-19 pandēmijas izraisītajā krīzē saskata attīstības iespējas. ZGI Capital kopējais finansējuma apmērs ir 32,5 miljoni eiro.

Fonda ZGI-4 finansējumam pieteikties aicināti Latvijas mazie un vidējie uzņēmumi, kas ir nostiprinājušies vietējā tirgū un šobrīd apgūst jaunus eksporta tirgus, ievieš jaunus produktus/tehnoloģijas, palielina jaudas, attīsta jaunus darbības virzienus, uzlabo uzņēmuma rentabilitāti un automatizē procesus.

“Mums kā lielākajam Latvijas pensiju līdzekļu pārvaldītājam būtiskākais ir nopelnīt mūsu plānu dalībniekiem ilgtermiņā. Ja šis mērķis sakrīt ar iespējām ieguldīt Latvijā, mēs to vēl jo vairāk izmantojam. Tas, mūsuprāt, klientiem ir dubults ieguvums, jo aug gan katra mūsu plānu dalībnieka nākotnes pensiju kapitāls, gan arī šī nauda paliek tepat uz vietas Latvijā un vairo mūsu visu labklājību. Ar mūsu ieguldījumiem ZGI nauda nonāks spējīgos vietējos uzņēmumos, palīdzēs tiem augt un sasniegt augstākus biznesa mērķus. Mēs ticam, ka ZGI spēs vairot šo uzņēmumu vērtību un pēc laika, kad būs jāpārdod šie uzņēmumi jauniem investoriem, mūsu plānu dalībnieki kā šo uzņēmumu pastarpinātie īpašnieki būs labi nopelnījuši."

"Krīzes ir arī iespēju laiks, kad, gudri saimniekojot, var iegūt priekšrocības pār konkurentiem no citām valstīm. Tādēļ ir labi, ka ZGI ir savas ieguldīšanas sākumposmā un papildu kapitāls būs degviela veiksmīgam nākotnes ceļam,”vērtē Pēteris Stepiņš, SwedbankIeguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs.

“Vēlos izteikt pateicību investoriem, kuru ieguldījums fondā ļaus veikt investīcijas tautsaimniecībā, atbalstot plašāku uzņēmēju loku. Pateicoties fonda palielinājumam, paveras iespēja atbalstīt apjomīgāka mēroga – līdz pieciem miljoniem eiro vērtus – projektus. Pieredze rāda, ka lielāks likviditātes buferis nodrošina labāku atspērienu pēc krīzes un veiksmīgāku atgriešanos pie sekmīgas darbības, kā arī paver iespējas izdevīgi iegādāties biznesam nepieciešamos aktīvus/konkurentus."

"Mūsuprāt, šis ir īstais brīdis uzņēmuma rezervju izveidošanai, tāpēc aicinu aizpildīt pieteikumu fonda mājas lapā www.zgi.lv,” saka Normunds Igolnieks, ZGI Capital valdes priekšsēdētājs.

“Šobrīd mums ir īpaši svarīgi sniegt atbalstu Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmējiem. Valsts piedāvā uzņēmumiem virkni atbalsta programmu, bet, tā kā vairākas no tām vēl ir izstrādes stadijā, jebkāds papildu atbalsts no bankām un citiem finanšu avotiem veicinās ekonomiskās izaugsmes atjaunošanos. Latvijā ir daudz spēcīgu, konkurētspējīgu un eksportspējīgu uzņēmumu ar ambīcijām kāpināt eksporta potenciālu. "

"Valsts un investīciju fondu atbalsts ļaus uzņēmumiem tās piepildīt, un tas savukārt ļaus straujāk atjaunot Latvijas ekonomikas izaugsmi,” uzsver Kristaps Soms, Ekonomikas ministrijas Konkurētspējas departamenta direktors.

Fonda ZGI-4 finansējums var palīdzēt uzņēmumiem piemēroties jaunajai situācijai un saskatīt izaugsmes iespējas pat pašreizējās neskaidrības apstākļos. Kapitāla piesaistes gadījumā uzņēmums iegūst ne tikai tā attīstībai nepieciešamos finanšu resursus, bet arī fonda pārvaldnieka komandas atbalstu, profesionālus padomus un nepieciešamos kontaktus.

Jaunākās paaudzes fonds jau veicis pa vienai investīcijai Latvijā un Igaunijā un šobrīd izvērtē nākamo ieguldījumu iespējas. Ar veiktajiem darījumiem fonds ir paplašinājis savu ģeogrāfisko tvērumu Baltijas līmenī un kļuvis par starptautiska mēroga investoru.

Pēc šīs investīciju kārtas noslēguma fonda pārvaldnieks ZGI Capital turpinās intensīvu darbu pie nākamajiem ieguldījumiem. Fonda mērķis ir izveidot portfeli ar 15 investīcijām Baltijas reģionā, veicot līdz pieciem miljoniem eiro lielus ieguldījumus vienā uzņēmumā. Finansējums uzņēmumiem būs pieejams līdz 2023. gada vasaras beigām.

ZGI Capital līdzšinējā pieredzē ir investīcijas informācijas tehnoloģijās, elektronikā, inženierzinātnēs, pakalpojumu eksportā, loģistikā, metālapstrādē, kokapstrādē un citās nozarēs.

ZGI Capital jaunākais investīciju fonds ZGI-4 otrajā kārtā, piesaistot 7,5 miljonus eiro lielas papildu investīcijas, palielina savu ieguldījumu apjomu līdz 32,5 miljoniem eiro. Investori, kas apņēmušies nodrošināt papildu finansējumu, ir Attīstības finanšu institūcija ALTUM, Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrība, privāto investoru grupa “Z4 investīcijas”, kā arī fonda pārvaldnieks ZGI Capital.

ZGI Capital ir Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) reģistrēts alternatīvo ieguldījumu fondu pārvaldnieks, kas savu darbību sācis 2005. gadā. Investīciju periodu ir noslēgušas trīs fondu paaudzes: ZGI-1, ZGI-2, ZGI-3 un 2018. gada rudenī darbību sāka nākamās paaudzes riska kapitāla fonds ZGI-4.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?