11. apr, 2017

Kad piemērojami Starptautiskie finanšu pārskatu standarti maziem un vidējiem uzņēmumiem?

Tuvojas laiks, kad grāmatvežiem jāuzņemas rūpes par uzņēmumu gada pārskatu sagatavošanu. Sniedzot finanšu pārskatus par 2016. gadu, jāievēro jaunais Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likums, kas iezīmējas ar Starptautisko finanšu pārskatu standartu (saīsināti - SFPS) lomas palielināšanos Latvijas grāmatvedībā. SFPS piemērošana ir alternatīva gan Latvijas uzņēmumu koncernu konsolidēto gada pārskatu sagatavošanā, gan finanšu instrumentu novērtēšanā.

Kā norāda Justīne Sofija Jaunzeme, Ventspils Augstskolas lektore, apgūstot SFPS, ir noderīgi rast ieskatu arī SFPS vienkāršotajā versijā – Starptautiskajos finanšu pārskatu standartos maziem un vidējiem uzņēmumiem (saīsināti – SFPS MVU). SFPS MVU prasmīga piemērošana dos grāmatvežiem iespēju sagatavot kvalitatīvus finanšu pārskatus, patērējot mazāk darba laika un ietaupot uzņēmuma resursus.

Grāmatvedības un finanšu literatūrā ir sastopamas dažādas mazo un vidējo uzņēmumu definīcijas. Lai atsevišķs uzņēmums vai uzņēmumu grupa jeb koncerns būtu tiesīgs piemērot SFPS MVU, tiem jāatbilst Starptautisko grāmatvedības standartu valdes noteiktajai mazo un vidējo uzņēmumu definīcijai.

Piemērojot SFPS MVU, uzņēmuma atbilstību mazo un vidējo uzņēmumu kategorijai nosaka neatkarīgi no uzņēmuma lieluma. Starptautisko grāmatvedības standartu valdes izpratnē mazais vai vidējais uzņēmums ir uzņēmums: kam nav publiskas atbildības vai kas sniedz vispārējiem mērķiem paredzētus finanšu pārskatus to ārējiem lietotājiem.

Pastāv uzskats, ka uz uzņēmumu gulstas publiska atbildība, ja tas: tirgo vērtspapīrus publiskajā vērtspapīru tirgū vai plāno vērtspapīru emisiju publiskajā tirgū vai ir pārvaldīšanai piesaistījis aktīvus no plaša personu loka.

Tātad uzņēmumi ar publisku atbildību ir publiskas akciju sabiedrības un finanšu institūcijas - komercbankas, apdrošināšanas sabiedrības un ieguldījumu fondi.

Kā tipiskus mazā vai vidējā uzņēmuma piemērus var minēt ražošanas, tirdzniecības un citas nefinanšu komercsabiedrības – sabiedrības ar ierobežotu atbildību un slēgtas akciju sabiedrības.

Nolūkā vienkāršot mazo un vidējo uzņēmumu finanšu pārskatu sniegšanu un samazināt tās izmaksas, Starptautisko grāmatvedības standartu valde 2009. gadā pieņēma SFPS MVU, kas ir :

  • SFPS saīsināta un vienkāršota versija,
  • pielāgoti mazo un vidējo uzņēmumu finanšu pārskatu lietotāju interesēm, lai sniegtu tiem informāciju par šo uzņēmumu naudas plūsmu, likviditāti un maksātspēju,
  • nesatur finanšu pārskata sagatavošanas prasības, kas nav aktuālas uzņēmumiem bez publiskas atbildības.

Vairāk par Starptautiskie finanšu pārskatu standartiem maziem un vidējiem uzņēmumiem lasiet žurnāla „BILANCE” 402. numurā.

 

 

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?