8. aug, 2016

Ko iesākt ar šaubīgiem un bezcerīgiem parādiem?

Ministru kabineta 2015. gada 22. decembra noteikumi Nr. 775 “Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma piemērošanas noteikumi” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 775) 7.2. sadaļa nosaka, ka, ja rodas šaubas par pārskata gadā vai iepriekšējos pārskata gados atzīta debitoru parāda atgūšanu, kārtējā pārskata gadā apšaubāmās summas apmērā veido uzkrājumus nedrošiem parādiem, vienlaikus iekļaujot attiecīgo summu kā izmaksas peļņas vai zaudējumu aprēķinā.

Kā norāda Artūrs Breicis, sertificēts nodokļu konsultants, parādu uzskata par nedrošu, piemēram, ja parādnieks nonācis finansiālās grūtībās un viņam ar tiesas nolēmumu pasludināts maksātnespējas process, ja parāds noteiktajā termiņā, kā arī pēc atgādinājuma saņemšanas nav samaksāts, ja parādnieks ir apstrīdējis parāda piedziņas tiesības, kā arī citos gadījumos. Uzkrājumus nedrošiem parādiem uzskaita grāmatvedībā speciālā kontā un izmanto finanšu pārskatā debitoru parādu posteņu vērtības korekcijām bilances datumā.  Debitoru parādu atlikumus bilancē norāda neto vērtībā, kas aprēķināta no šo parādu uzskaites vērtības atbilstoši grāmatvedības reģistru datiem, atskaitot nedrošiem parādiem izveidoto uzkrājumu atlikumus.

Savukārt, ja parāds uzskatāms par bezcerīgu (zaudētu bez cerībām to kādreiz atgūt), to noraksta no nedrošiem parādiem izveidotajiem uzkrājumiem vai iekļauj zaudējumos, ja pirms tam nav bijuši izveidoti uzkrājumi.

Tātad, iestājoties MK noteikumu Nr. 775 157. punktā esošiem kritērijiem, aizdevējam ir jāveido uzkrājumi nedrošajiem parādiem, savukārt, ja aizdevums ir uzskatāms par zaudētu, to noraksta no uzkrājumiem vai tieši iekļauj zaudējumos:

Taču  praksē nākas saskarties ar situācijām, kurās tiek uzskatīts, ka procentu ienākumi ir jāturpina atzīt arī pēc tam, kad ir skaidrs, ka aizdevums netiks atmaksāts tikai tā iemesla dēļ, ka aizdevums ir izsniegts saistītajam uzņēmumam. Rakstā izskatīti jautājumi par to, kā rīkoties, ja saistītajam uzņēmumam izsniegtais aizdevums ir kļuvis šaubīgs vai bezcerīgs. Visu A. Breiča rakstu „Procentu ieņēmumu atzīšana saistītajiem uzņēmumiem izsniegtajiem aizdevumiem” lasiet žurnāla BILANCE 2016. gada augusta numurā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?