17. mar, 2020

Swedbank piedāvā kredītbrīvdienas uz 6 mēnešiem

Reaģējot uz pieaugošajām bažām par Covid-19 ietekmi uz uzņēmumu un mājsaimniecību ekonomisko situāciju, Swedbank visiem klientiem, kuriem līdz šim nav bijušas grūtības veikt kredītmaksājumus, piedāvās kredītbrīvdienas jeb iespēju uz laiku atlikt kredīta pamatsummas maksājumu, par šo pakalpojumu neieturot komisijas maksu.

Uzņēmumi un privātpersonas līdz 30. septembrim var pieteikties kredīta pamatsummas atmaksas atlikšanai līdz 6 mēnešiem un mājokļa kredīta gadījumā līdz pat 12 mēnešu ilgām kredītbrīvdienām.

Kā norāda Reinis Rubenis, Swedbank vadītājs Latvijā “Mēs vēlamies saviem klientiem palīdzēt pārvarēt šo ārkārtas situāciju, kas daudzām ģimenēm un uzņēmumiem ir nesusi negaidītus sarežģījumus. Kamēr kopīgi ar valsts iestādēm un citām bankām strādājam pie papildu atbalsta pasākumiem, vēlamies saviem klientiem piedāvāt iespēju samazināt ikmēneša kredīta maksājumus bez komisiju un papildu nosacījumu piemērošanas. Tomēr ir ļoti svarīgi, lai klienti kredītbrīvdienām pieteiktos laikus – pirms kredīta maksājumam iestājas kavējums.”

Pamatsummas atmaksas atlikšana ir piemērots risinājums uzņēmumiem un mājsaimniecībām, kuras piedzīvo finanšu grūtības globālās pandēmijas ietekmes dēļ, piemēram, darba zaudēšana vai uzņēmuma ieņēmumu īslaicīga apstāšanās. Līdzīgi kā ar nodokļu brīvdienām, arī bankas kredītbrīvdienas dod iespēju uz laiku atvieglot naudas plūsmu, kamēr cilvēks vai uzņēmums atgūst ierasto ienākumu līmeni.

  • Kredītbrīvdienas attiecas uz pamatsummas maksājumiem, kamēr procentu maksājumi joprojām būs jāveic. Kredītbrīvdienu laikā nesamaksātā pamatsumma tiks sadalīta uz atlikušo aizdevuma termiņu.

Klienti pieteiktās kredītbrīvdienas varēs pārtraukt jebkurā brīdī un atgriezties pie parastā maksājumu grafika. Swedbank ir pieņēmusi lēmumu neveikt nekādas citas izmaiņas līgumos un nepiemērot komisijas maksas par kredītu grozījumiem ne sākoties, ne beidzoties kredītbrīvdienām.

Jautājumi un atbildes par kredītbrīvdienām uzņēmumiem

  • Uz kādiem produktiem attiecas kredītbrīvdienas?

Pašlaik izsludinātās kredītbrīvdienas attiecas uz tiem kredītproduktiem, kam ir grafiks ar ikmēneša pamatsummas maksājumu, tai skaitā, līzingu, un uz kuriem piesakoties, var saņemt pamatsummas atlikšanu uz laiku līdz 6 mēnešiem.

  • Vai tas nozīmē, ka kredītkaršu un kredītlīniju atmaksu atlikt nevar?

Jā, kredītlīnijām nemainīgi būs jāveic ikmēneša procentu maksājums par iztērēto summu, un arī kredītkartēm nav grafika – ir jāatmaksā viss katru mēnesi iztērētais.

  • Vai es varu pieteikt kredītbrīvdienas vairākiem saviem aizņēmumiem vienlaicīgi?

Jā, bet par katru uzņēmumu jāraksta atsevišķs pieteikums, pieteikties iespējams līdz 30. septembrim.

  • Cik ātri es saņemšu atbildi par to, vai man ir vai nav piešķirtas kredītbrīvdienas?

Visbiežāk atbildi saņemsiet jau 1-2 dienu laikā, taču atsevišķi gadījumi prasīs ilgāku izvērtējumu. Tāpat atbildes saņemšanas laiku ietekmē pieteikumu skaits, kas pie liela apjoma var prasīt vairāk laika, bet šobrīd nodrošinām atbildes pāris dienu laikā.

  • Kā man rīkoties, ja ierobežojumu dēļ nav vairs nepieciešams POS termināls vai nevaru par to veikt īres maksājumus?

Ja nāksies saskarties ar pauzi tirdzniecībā – ierosinām nesteigties ar POS iekārtas atgriešanu bankā, bet aicinām katru klientu vērsties bankā, rakstot bankas ziņojumu un informējot par radušos situāciju – mēs individuāli izvērtēsim katru pieteikumu un palīdzēsim rast risinājumu uzņēmuma izmaksu mazināšanai.

  • Vai, piesakoties kredītbrīvdienām, man pagarināsies līguma saistību termiņš? Vai arī summa, ko kādu laiku nemaksāšu, tiks sadalīta esošā līguma termiņa ietvaros?

Šobrīd izstrādātais atvieglotais un ātrais process bez komisijas maksas ir paredzēts 6 mēnešu pamatsummas atlikšanas noformēšanai, nepagarinot atmaksas grafiku. Tas nozīmē, ka pēc 6 mēnešiem ikmēneša maksājums palielināsies. Ja situācija pēc šī laika nebūs uzlabojusies, tad tā rūpīgi jāizvērtē un pie bankas jāvēršas atkārtoti.

  • Kā man saprast, kāda summa būs jāmaksā pēc kredītbrīvdienām? Vai ikmēneša kredītmaksājuma summa un attiecīgi arī procentu maksājums pieaugs?

Pēc izmaiņu noformēšanas jaunais grafiks būs pieejams internetbankā. Bet, ja vēlaties to noskaidrot pirms tam, varat iepriekš uzrakstīt un pajautāt to.

  • Vai kredītbrīvdienu vietā ir iespēja izvēlēties arī pagarināt aizdevuma termiņu, lai samazinātu ikmēneša maksājumu, un uz cik ilgu laiku to varētu pagarināt?

Ja jums ir šāda konkrēta vajadzība, lūdzam rakstīt par to bankas ziņojumu internetbankā, un mēs vērtēsim, kādi risinājumi ir pieejami atbilstoši situācijai individuāli.

  • Vai kredītbrīvdienas būs iespējams pagarināt (ilgāk par 6 mēnešiem), ja krīzes situācija ieilgs?

Šādu iespēju neizslēdzam, taču tad ir jāraksta individuāls ziņojums internetbankā, un mēs šos pieprasījumus izskatīsim.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?