22. mar, 2019

Latvijas uzņēmumiem finansējumam pieejami papildu 145 miljoni

Līdz ar augošo mazo un vidējo uzņēmumu vēlmi attīstīt savu uzņēmējdarbību un interesi par finansējuma iespējām, Swedbank vienojusies ar Eiropas Investīciju fondu (EIF) palielināt kopējo izsniedzamo finansējuma limitu COSME atbalsta programmā. Uzņēmumiem Latvijā palielināts kredītu limits līdz 100 miljoniem eiro, savukārt jaunajiem līzinga darījumiem pieejami vēl 45 miljoni eiro.

COSME programmas nosacījumi ļāvuši Swedbank ievērojami samazināt nodrošinājuma prasības kredītiem un pirmās iemaksas līzingam. Tādējādi mazie un vidējie uzņēmumi, kam ir ierobežota piekļuve finansējumam, var iegūt papildu līdzekļus ar labvēlīgiem nosacījumiem. 2018. gadā Swedbank šīs programmas ietvaros 280 Latvijas uzņēmumiem piešķīra finansējumu vairāk nekā 26 miljonu eiro apmērā. No tiem kredītos uzņēmumiem izsniegti 15,4 miljonus eiro (115 līgumi), savukārt līzingā – 11,2 miljonus eiro (214 līgumi).

Swedbank statistika liecina, ka pērn vidējā līguma summa kredītam uzņēmumiem šajā programmā bija 134 400 eiro un līzingam 52 700 eiro.

 Jau 2016. gadā Swedbank un EIF parakstīja pirmos līgumus par COSME programmas ieviešanu. Tā paredz atbalstu vairāk nekā 6000 uzņēmumiem visā Baltijā.

“Latvijā mazie un vidējie uzņēmumi veido nozīmīgu tautsaimniecības daļu, tāpēc esam gandarīti sniegt atbalstu, lai šo uzņēmumu attīstība turpinātos. Kopš uzsākām sadarbību ar Eiropas Investīciju fondu, esam novērojuši, ka COSME atbalstu izmantojuši uzņēmumi no lauksaimniecības, tirdzniecības, ražošanas un profesionālo pakalpojumu nozares."

"Šī programma īpaši palīdzēs tiem uzņēmējiem, kuri salīdzinoši nesen uzsākuši uzņēmējdarbību, lai sasniegtu izvirzītos mērķus,” uzsver Ieva Vīgante, Swedbank Uzņēmumu pārvaldes vadītāja.

COSME programmas nosacījumi paredz, ka minimālā kredīta summa mazajam un vidējam uzņēmumam ir 25 000 eiro, savukārt industriālajam vai komerctransporta  līzingam, ka arī bankas garantijām minimālās summas ierobežojuma nav.

Jāuzsver, ka uzņēmumiem COSME garantija ir bezmaksas. Tiek finansētas investīcijas pamatlīdzekļos un apgrozāmajos līdzekļos. Finansējumam var pieteikties mazie un vidējie saimnieciskās darbības veicēji – t.i. uzņēmuma darbinieku skaits nepārsniedz 250; uzņēmuma apgrozījums nepārsniedz 50 miljonus eiro vai bilances kopsumma ir līdz 43 miljoniem eiro. Ar plašāku informāciju varat iepazīties: šeit.

Par COSME programmu

COSME ir ES Uzņēmumu un mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspējas veicināšanas programma laikposmam no 2014. gada un ir pagarināta līdz 2021. gadam, un tās kopējais budžets ir 2,3 miljardi EUR. Programma sniedz atbalstu MVU, lai tie varētu veiksmīgi uzsākt uzņēmējdarbību, piekļūt finansējumam un iekarot starptautisko tirgu, kā arī palīdz iestādēm uzlabot uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi un veicināt ES ekonomikas izaugsmi.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?