17. okt, 2016

Lauksaimniekiem grāmatvedības uzskaitē mainās vairākas lietas

Līdz ar Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma (GPKGPL) pieņemšanu lauksaimniekiem grāmatvedības uzskaitē mainās vairākas lietas. Lauksaimniecības uzņēmumiem rūpīgi jāizvērtē savas grāmatvedības politika – vai tajā noteiktais par dzīvnieku un augu uzskaiti atbilst tām prasībām, kas ir noteiktas normatīvajos aktos, norāda Linda Puriņa, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Grāmatvedības un finanšu nodaļas vadītāja.

Vienmēr aktuāls ir jautājums, kā novērtēt uzņēmumā esošos dzīvniekus. Parasti dzīvnieki tiek vai nu nopirkti, vai arī ir dzimuši pašu saimniecībā. Pirktos dzīvniekus sākotnēji novērtē to iegādes izmaksās. Pašu audzētie dzīvnieki ir jānovērtē to izaudzēšanas pašizmaksā. MK noteikumi nosaka, ka grāmatvedības politikā ir jānosaka, kādā vērtībā tiks novērtēti jaundzimušie dzīvnieki. Uzņēmumam ir atļauts šo pieņemto jeb nosacīto jaundzimušā dzīvnieka vērtību noteikt pašam. Kad dzīvnieki ir iegādāti vai dzimuši, to izaudzēšanas izmaksās iekļauj tiešās materiālu izmaksas (piemēram, lopbarību), tiešās personāla izmaksas (dzīvnieku apkopšanā nodarbināto darbinieku darba algas un sociālās apdrošināšanas maksājumus) un citas uz šiem dzīvniekiem tieši attiecināmas izmaksas (piemēram, veterinārijas izmaksas, darba dzīvniekiem – apmācības izmaksas), kuras radušās dzīvnieku audzēšanas laikā. Atļauts izaudzēšanas pašizmaksā iekļaut arī dzīvnieku izaudzēšanai saņemto aizņēmumu procentus, kā arī tādu izmaksu daļas, kas tikai netieši saistītas ar šiem dzīvniekiem, ja tās radušās šo dzīvnieku audzēšanas laikā (piemēram, citu darbinieku darba algas un ar šīm algām saistītās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, lopkopības tehnikas nolietojums un uzturēšanas (remonta un ekspluatācijas) izdevumi, lopkopības telpas (kūts) nolietojums un uzturēšanas (remonta, apkopšanas, apsildīšanas, apgaismošanas) izdevumi, nomas maksa, apdrošināšanas maksājumi, transporta pakalpojumi). Krājumu sastāvā iekļauto dzīvnieku (jaunlopu, nobarojamo lopu, zivju) uzskaites vērtību var palielināt, pamatojoties uz dzīvnieku svara izmaiņām un sabiedrības grāmatvedības politikā pieņemto vienas svara vienības nosacīto vērtību. Summu, par kādu palielinājusies dzīvnieku uzskaites vērtība svara izmaiņu ietekmē, neiekļauj peļņas vai zaudējumu aprēķinā, bet gan šīs summas apmērā samazina bilances posteņa "Nepabeigtie ražojumi un pasūtījumi" atlikumu.

Visu rakstu par jaunajām prasībām lauksaimniecības uzņēmumu grāmatvedības uzskaitē var lasīt žurnāla BILANCE 2016. gada 18. numurā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?