6. sep, 2016

Par fiziskās personas maksātnespējas procesu

Fizisko personu maksātnespējas process ir pieejams fiziskām personām, kuru ienākumi vairs neļauj segt parādu maksājumus un esošā parāda summa pārsniedz 5000 eiro. Šie 5000 eiro ir nevis parāda saistību kopsumma, bet esošs parāds, kuru kreditors jau atprasa - vai nu tā ir summa, kas sakrājusies no laikus neveiktiem maksājumiem, vai arī priekšlaicīgi lauzts līgums, pieprasot atdot visu kredīta pamatsummu.

Par fiziskās personas maksātnespējas procesa niansēm informē Latvijas Kredītņēmēju asociācijas valdes loceklis Aivars Rudi.
Otrs gadījums, kad fiziskajai personai iespējams sākt maksātnespējas procesu, ir situācija, kad parādnieks apzinās, ka turpmākā gada laikā nespēs pildīt saistības, kuras pārsniedz 10 000 eiro (šeit iespējami divi gadījumi - vai nu turpmākā gada laikā beidzas aizdevuma līguma darbības termiņš un kreditors uzreiz var atprasīt summu, kas lielāka par 10 000 eiro, vai arī ikmēneša kredīta maksājums ir tik liels, ka gada laikā kopā atmaksājamais kredīta apmērs pārsniedz 10 000 eiro).

Parādnieki var sākt maksātnespējas procesu trijās dažādās stadijās. Pirmā stadija - kreditors pret parādnieku vēl nav vērsies, bet parādnieks pats redz, ka nespēs nokārtot saistības. Otrā stadija - kredītdevējs ir iesniedzis tiesā prasību pret parādnieku par parāda piedziņu. Trešā stadija - jau stājies spēkā tiesas lēmums par parāda piedziņu (un pat tad, kad tiesu izpildītājs jau ir pārdevis parādnieka īpašumu, bet atlicis vēl maksāt kredīta atlikumu).
Lai sāktu maksātnespējas procesu, jābūt ienākumu kritumam, kas apliecina, ka parādnieks objektīvi nespēj pildīt saistības. Tāpat parādniekam ir jābūt Latvijas nodokļu maksātājam ar kopējo stāžu vismaz 6 mēnešu garumā (tas nenozīmē, ka nodokļiem obligāti jābūt maksātiem pēdējo 6 mēnešu laikā - maksātnespējas procesam var pieteikties arī cilvēks, kurš pēdējā pusgada laikā vispār nav strādājis).

Lai varētu iesniegt maksātnespējas procesa pieteikumu tiesā, cilvēkam ir jāveic trīs maksājumi - valsts nodeva ~ 72 eiro apmērā, ar lietu saistītie izdevumi jeb kancelejas nodeva 8 eiro apmērā, kā arī jāveic maksātnespējas administratora vienreizējās atlīdzības apmaksa divu minimālo mēnešalgu (šobrīd 740 eiro) apmērā, ieskaitot to administratora depozīta kontā. Kopējie tūlītējie izdevumi cilvēkam, kas vēlas sākt maksātnespējas procesu, ir ~ 820 eiro. Papildu izdevumi rodas, ja nepieciešams algot juristu, kurš sagatavos prasības pieteikumu. Šīs izmaksas mēdz būt ļoti plašā diapazonā - sākot no 200 eiro, beidzot ar procentuālo atlīdzību, kas var sasniegt vairākus tūkstošus eiro.

Pēc prasības pieteikuma iesniegšanas, tiesa lēmumu par personas atzīšanu par maksātnespējīgu pieņem astoņu dienu laikā. Lēmumā tiesa personai nozīmē maksātnespējas administratoru, un tiek sākta pirmā maksātnespējas procesa daļa, kas ilgst no viena līdz sešiem mēnešiem - bankrota procedūra. Tās laikā tiesas nozīmētais administrators izsolēs pārdod parādnieka mantu, ja tāda ir. Likums nosaka konkrētu mantu sarakstu, ko nedrīkst pārdot bankrota procedūras laikā. Tajā ietilpst svarīgākās sadzīves mēbeles (gultas, skapji, galdi, krēsli) un citas būtiskas personiskās mantas - kā virtuves piederumi, apģērbs, pārtika, arī kulta priekšmeti (reliģiskie atribūti). Praksē parasti netiekot pārdota arī pārējā ikdienišķā iedzīve, kas nav īpaši vērtīga, jo likums nosaka, ka ienākumiem no pārdošanas jābūt lielākiem par izdevumiem, bet lietotu mantu tirgus cena ir tik zema, ka tā bieži nespēj atsvērt pārdošanas procesa izdevumus (transportēšana, glabāšana, sludinājumu ievietošana utt.). Parādnieks var saglabāt īpašumā arī vienīgo automašīnu, ja vien spēj pierādīt, ka tā nepieciešama kā ienākumu gūšanas līdzeklis, darba pienākumu veikšanai. Nekustamais īpašums bankrota procedūrā parasti tiek pārdots, ja vien parādnieks nepanāk vienošanos ar kreditoru par vienīgā mājokļa saglabāšanu (tas gan praksē notiekot ļoti reti, jo kreditori tam parasti nepiekrīt). Bankrota procesā tiek pārdota tikai pašam parādniekam, ne viņa laulātajam piederoša manta. Tiesa gan, zem izsoles āmura nonāk arī puse no laulības laikā iegādātās kopmantas.

Ja parādniekam pārdodamas mantas nav, administrators viena mēneša garumā gaida pārējo kreditoru prasījumus.
Visu rakstu par fisiskās personas maksātnespēju varat lasīt žurnāla “Bilance”septembra pirmajā numurā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?