2. okt, 2020

Skaidras naudas izmaksa – arī 160 tirdzniecības vietās

Pasaule digitalizējas un patiecoties maksājumu kartes sniegtajām ērtībām, tā ir kļuvusi par mūsu iecienītāko norēķinu veidu. Tomēr ik pa laikam ir situācijas, kad lieti noder skaidra nauda mūsu makos — negaidīts pirkums ceļojumā pa Latviju, īslaicīgi interneta vai elektrības padeves traucējumi. Lai klientiem Latvijas novados piedāvātu ērtākus norēķinus, Swedbank sadarbībā ar 64 tirgotājiem nodrošina ērtu pakalpojumu — iespēju izņemt skaidru naudu 160 tirdzniecības vietās, veicot pirkumu par vismaz pieciem eiro.

Īpaši svarīgi reģionos

Skaidras naudas izmaksa, veicot pirkumu, pieejama Latvijas reģionu pārtikas veikalos, degvielas uzpildes stacijās, aptiekās un citur. Pakalpojums pieejams visām Swedbank izsniegtajām Mastercard un Visa kartēm. Karti iespējams uzrādīt arī telefonā vai viedpulkstenī. 

Skaidru naudu ikdienā izmantojam retāk, tomēr ir dzīves situācijas, kad arī tā atvieglo mūsu ikdienu. Skaidras naudas izmaksa pie tirgotāja ir īpaši ērta un parocīga situācijās, kad apkārtnē nav pieejams bankomāts. Swedbank piedāvā plašāko bankomātu tīklu Latvijā un šobrīd papildu tam, lai nodrošinātu klientiem pakalpojuma pieejamību plašākā pārklājumā, turpina paplašināt skaidras naudas izmaksas punktu skaitu sadarbībā ar vairākiem Latvijas tirgotājiem.

Lai veiktu skaidras naudas izmaksu pie tirgotāja, nepieciešams veikt pirkumu par minimālo summu piecu eiro vērtībā. Jāuzsver, ka klientiem netiek piemērota komisijas maksa par skaidras naudas izmaksu. Savukārt, vienā pirkuma reizē skaidrās naudas izmaksa nevar pārsniegt 100 eiro. Skaidrā nauda var tikt izmaksāta gan dažādu nominālu banknotēs, gan monētās.

Domājot par vietām, kur klientiem skaidras naudas izmaksa būtu ērti pieejama, Swedbank sadarbojas arī ar degvielas uzpildes stacijām, tāpat šis pakalpojums jau ir pieejams virknē veikalu “LaTS”. Tas ir ērti gan vietējiem, gan visiem, kas ceļo pa Latviju, un vēlas veikt iepriekš neplānotus pirkumus, piemēram, iegādāties kādus augus, stādus, dārzeņus vai citas dabas veltes – vai tas būtu veikals vai degvielas uzpildes stacija, kopā ar ikdienā nepieciešamo pirkumu, iespēja izņemt nelielu daudzumu skaidras naudas, kas ļaus veikt kārotos pirkumus un atbalstīt arī reģionālos tirgotājus.

  • Apskatīt visas vietas, kur iespējams izņemt skaidru naudu pie tirgotāja, varat šeit.

Izdevīgi arī tirgotājiem

Lai arī Swedbank bankomātu tīkla pārklājums ir liels, daudziem reģionu klientiem vienmēr ērtāks būs vietējais veikals, uz kuru pēc ikdienas pirkumiem dodas daudzi.

SIA “Obuļi” valdes priekšsēdētājs Aivars Svars norāda: “Veikalos “LaTS” klienti jau sen izmanto iespēju izņemt skaidru naudu no savas bankas kartes. Priekuļu novada Liepas pagastā tā ir vienīgā iespēja tikt pie skaidras naudas dažādām sadzīves vajadzībām. Veikalam tā ir iespēja samazināt skaidras naudas atlikumu kasē, kura ir jāpārskaita un jāinkasē.”

Tāpat šis risinājums palīdz ietaupīt, jo, samazinoties skaidras naudas apjomam kasē, samazināsies arī skaidras naudas apstrādes izmaksas. Tāpat šī ir laba iespēja piesaistīt jaunus klientus, piedāvājot papildu servisu, – jau šobrīd droši varam apgalvot, ka Swedbank tirgotāju klienti novērtē iespēju visu sakārtot vienuviet – gan veikt ikdienas pirkumus, gan izņemt skaidru naudu. Un šis risinājums nodrošina arī ātru naudas apriti - klientiem izmaksātā naudas summa tirgotāja kontā tiek ieskaitīta nākamās dienas rītā.

Ja esat tirgotājs, un vēlaties arī sev pieslēgt šādu iespēju, lūdzu, sazinieties ar savu POS termināļu un kases aparātu nodrošinātāju un noskaidrojiet, vai jūsu ierīce atbalsta darījumu veidu “Naudas izmaksa pie tirgotāja”. Ja jums jau ir noslēgts līgums ar Swedbank par norēķinu karšu pieņemšanu, jāveic grozījumi līgumā. Lai to izdarītu, aicinām sazināties ar banku, zvanot pa tel.: 67 444 444, vai rakstot uz .

Skaidras naudas pieraduma spēks

Kā liecina Latvijas Bankas un sociālo pētījumu aģentūras “Latvijas Fakti” dati, viena Latvijas iedzīvotāja bezskaidrās un skaidrās naudas maksājumu attiecība tuvojas proporcijai 2:1 (pēc veikto maksājumu skaita nedēļā ir 64 % pret 36 %). 60 % no bezskaidrās naudas maksājumiem ir veikti ar maksājumu kartēm (feb. 2020). Galvenie iemesli, kāpēc iedzīvotāji joprojām maksā arī skaidrā naudā ir — tirdzniecības vietā nav pieejami karšu maksājumi (50 %) un pieradums (27 %), liecina Mastercard un Finanšu nozares asociācijas veiktais pētījums*, kas veikts 2020. gada maijā.

Pētījumā noskaidrots, ka vidējā naudas summa, kuru Latvijas iedzīvotāji ieteiktu nēsāt līdzi ikdienas gaitās saviem draugiem un radiem ir vidēji 67 eiro. Pētījums ļauj secināt, ka skaidras naudas apjoms, ko iedzīvotāji iesaka ņemt līdzi, atkarīgs galvenokārt no ienākumu līmeņa. V

isbiežāk skaidrā naudā izvēlas maksāt iedzīvotāji vecuma grupās no 18 līdz 24 un no 55 līdz 75 gadiem. Turklāt vairāk nekā puse jeb 62 % respondentu vecumā no 18 līdz 24 gadiem norādījuši, ka maksā skaidrā naudā tikai tad, kad nav iespēja norēķināties ar maksājumu karti.

Swedbank dati rāda, ka summas, ko klienti izvēlas izņemt skaidrā naudā pie tirgotāja ikdienas vajadzībām ir nelielas, vidēji pārdesmit eiro. Pamatā ienākošā skaidras naudas plūsma veidojas mazumtirdzniecības, ēdināšanas un pakalpojumu jomas uzņēmumos, kur klientiem ir iespēja izvēlēties — maksāt skaidrā naudā vai ar maksājumu karti. Minētajās jomās maksājumu īpatsvars skaidrā naudā svārstās 40-60% robežās.

* Mastercard un Finanšu nozares asociācijas Latvijas iedzīvotāju pētījums veikts sadarbībā ar pētījumu centru SKDS 2020. gada maijā, aptaujājot 1005 respondentus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?