27. nov, 2015

4 iemesli, kāpēc jūsu uzņēmumam jāizmanto iepirkums

Uzņēmējiem dažkārt šķiet, ka iepirkumi ir domāti tikai kaut kam lielam – vilcieniem vai tiltu būvniecībai. Tomēr iepirkumu sistēmu veiksmīgi var izmantot arī daudz ikdienišķākām vajadzībām, sākot no vizītkaršu pasūtīšanas un beidzot ar biroja mēbeļu iegādi. Kāpēc izsludināt iepirkumu mēdz būt izdevīgāk, nekā sadarboties tikai ar ierastajiem piegādātājiem vai meklēt nepieciešamās lietas internetā un reklāmu katalogos, – skaidro portāla iepirkumi.lv pārstāvji.

1. Plašas izvēles iespējas

Galvenā iepirkuma priekšrocība, salīdzinot ar pakalpojuma vai preces piegādātāja meklējumiem pašu spēkiem, ir plašais pretendentu loks. Mūsdienās iepirkumiem kompānijas seko ļoti cītīgi. Portāla  vēsturē rekords ir gadījums, kad krīzes gados vienreiz pieteicās vairāk nekā 70 pretendenti.

Pašlaik vidējais pretendentu skaits svārstās ap padsmit; dažkārt gan ļoti specifiskām precēm vai pakalpojumiem Latvijā ir vien daži vai pat tikai viens piegādātājs.

Taču tad mūsdienu tehnoloģijas ļauj iepirkumu izsludināt arī citās Eiropas valstīs, tādējādi konkurenci palielinot.

2. Lielāka konkurence – zemāka cena

Statistika liecina, ka iepirkumos cena ir pat līdz 30% zemāka. Portāla veidotāji iesaka šādi iegādāties praktiski visu, kā to dara paši, – vienalga, vai tās ir kancelejas preces, drukas darbi vai auto apdrošināšana. Iespējams, katrā konkrētajā gadījumā ietaupījums būs tikai 10 vai 20 eiro, bet gada budžetā tas viss kopā veido jau ievērojamu summu.

Ir labi strādāt ar draugiem, par kādiem dažkārt kļūst ilggadēji piegādātāji, bet iepirkums sapurina arī viņus – portāla darbinieku pieredzē ir gadījums, kad kāds ilggadējs sadarbības partneris, izdzirdējis par uzņēmuma vēlmi rīkot iepirkumu, uzreiz saviem pakalpojumiem piedāvājis 50% atlaidi.

3. Iespēja atrast labāko un modernāko

Latvijā tipisks meklējumu ceļš, kad parādās kāda vajadzība, ir radi, draugi, paziņas un tad interneta meklētājprogramma „Google”. Tomēr šādā veidā dažkārt var pat neuzzināt par labāko, kas ir pieejams tirgū.

Kaut arī iestaigātās taciņas šķiet ērtākas, izmantojot tās, dažkārt mēs pat nenojaušam, ka tepat blakus ir kāds, kurš var piedāvāt kaut ko labāku.

Turklāt nereti tieši iepirkums ļauj uzzināt par jauninājumiem un inovācijām, kuras konkrētajā jomā ir parādījušās tirgū.

4. Ievērojams laika ietaupījums

Iepirkumu izsludinot iepirkumi.lv monitoringa sistēmā, aizpildot pieteikuma anketu un norādot vēlamos parametrus un izvēles kritērijus, to saņem visi potenciālie piegādātāji. Tādējādi savas vēlmes jums nav jāskaidro daudziem, pietiek pateikt vienu reizi. Tas savukārt nozīmē, ka tā vietā, lai kāds darbinieks ilgu laiku veltītu konkrētā tirgus izpētei, cenu apzināšanai un pārrunām ar dažādiem uzņēmumiem, šo posmu var izlaist un vērtēt jau pretendentu iesūtītos piedāvājumus.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?