12. mai, 2017

Apmierināts darbinieks = izdevīgs darbinieks

Ar darbu apmierināts un uzņēmumam lojāls darbinieks ir īstens ieguvums gudram darba devējam. Ja esat ar mieru šajā lietā ieguldīt savu izdomu un kaut nelielus līdzekļus, pamēģiniet, un tas noteikti atmaksāsies!

Papildu labumi

Lai atrastu un arī spētu noturēt labu darbinieku, darba devēji mēdz nodrošināt arī papildu labumus – piemēram, apmaksā telefona sarunas, veselības apdrošināšanu vai sporta kluba apmeklējumu. Un cilvēki to novērtē, jo citā darbā par to var nākties maksāt pašam. PIEMĒRS NO DZĪVES: Programmēšanas kompānija „Asana” darbiniekiem piedāvā bezmaksas pusdienas. Speciāla šefpavāra uzraudzībā tiek gatavoti garšīgi un veselīgi ēdieni, kas stimulē smadzeņu darbību un novērš miegainību. Turklāt bez maksas visiem ir pieejama šokolāde.

Novērtējums

Saņemt no cilvēka labāku rezultātu palīdzēs regulārs darba novērtējums un atzinības izteikšana. Atzinībai ne vienmēr jābūt dārgai – pateikt paldies var arī, piemēram, pasniedzot labākajam darbiniekam īpašas krāsas līdera T kreklu. PIEMĒRS NO DZĪVES: „Apple” radītājs Stīvs Džobss bija pārliecināts par vārda spēku. Viņa uzņēmuma konsultanti oficiāli ieņēma amatu ar nosaukumu „ģēnijs”. Kurš gan nebūtu gatavs darīt visu, lai to attaisnotu!

Labi darba apstākļi

Jebkurš novērtēs gan ērtu krēslu, gan labu apgaismojumu. Speciāls paklājiņš zem kājām tiem, kas strādā stāvot, piemēram, aiz veikala letes, maksās mazāk par slimības lapu darbiniekam, kas cieš no muguras sāpēm. PIEMĒRS NO DZĪVES: Kādā ASV nekustamā īpašuma izīrēšanas kompānijā darbiniekiem atļauts ierasties darbā ar saviem mājdzīvniekiem. Turklāt viņiem ir iespēja piedalīties jogas nodarbībās, kas notiek turpat darbavietā, un uzspēlēt galda tenisu.

Labs kolektīvs

Jauki kolēģi un vispārējā noskaņa noteikti liks cilvēkam rūpīgi padomāt, vai viņš ir gatavs par nedaudz augstāku atalgojumu aiziet strādāt pie konkurenta. Labs veids, kā saliedēt kolektīvu, ir speciāli komandas veidošanas pasākumi. PIEMĒRS NO DZĪVES: Nelielā ASV kompānijā „GoDaddy”, lai stiprinātu darbinieku komandas garu, viņiem tiek piedāvāts pēc izvēles piedalīties vai nu raftingā, kulinārijas sacensībās, vai pat pamēģināt skalot zeltu raktuvēs. Cik populārs darbinieku vidū ir pēdējais piedāvājums – nav zināms.

Pozitīvais

Cilvēki neatstāj darbavietu tikai augstākas samaksas dēļ – patiesībā bieži pat svarīgāka par materiālo motivāciju ir viņu sociālā un emocionālā piesaiste tai.

Jūsu labākie darbinieki neaizies, ja:

  • tiks ievērots un atbilstoši novērtēts viņu individuālais veikums;
  • kolektīvā valdīs koleģiāls, atraisīts, radošs mikroklimats;
  • pārslodzes dēļ nezudīs balanss starp darba un atpūtas stundām;
  • viņiem tiks pavērtas profesionālās izaugsmes iespējas, piedāvājot iesaistīties jaunos projektos un apgūt jaunas zināšanas;
  • tiks atbalstītas viņu idejas un uzklausīts viņu viedoklis;
  • viņiem tiks dota brīvība un izrādīta uzticēšanās – piemēram, pāris dienas nedēļā ļaujot strādāt no mājām.

Negatīvais

7 izplatītākie iemesli, kādēļ cilvēki vēlas mainīt darbu

  1. Sliktas attiecības ar darba devēju – ne velti biznesa pasaulē labi pazīstama ir paruna: „Darbinieks neaiziet no darba – viņš aiziet no bosa.”
  2. Ieguldītajam darbam neatbilstoši zems atalgojums.
  3. Stress, ko rada pārslodze, izdegšana, balansa zudums starp darba un atpūtas stundām.
  4. Gandarījuma trūkums – darbinieks nejūt, ka tiek adekvāti novērtēts viņa individuālais veikums.
  5. Nelabvēlīgs mikroklimats darba kolektīvā.
  6. Neapmierinoša darba vide un apstākļi.
  7. Karjeras un profesionālās izaugsmes iespēju trūkums.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?