13. mai, 2017

Atvaļinājumā iešanas māksla

Ja pirms gadiem varbūt uzskatījāt, ka atvaļinājums ir lieka greznība un atpūsties varēs pensijā, jo konkurenti taču nesnauž, visticamāk, dzīve jau jūs ir pārliecinājusi par pretējo – bez normālas un pilnvērtīgas atpūtas nav iespējams arī produktīvs darbs.

Pagājušajā gadā miljardieris, „Virgin Group” īpašnieks Ričards Brensons paziņoja, ka turpmāk viņa kompānijas galveno biroju darbinieki Ņujorkā, Londonā, Ženēvā un Sidnejā varēs doties atvaļinājumā uz tik ilgu laiku, cik paši vēlas. Kāpēc šāds lēmums? Visticamāk, Brensons ņēmis vērā pētījumus, kas pierādījuši – ir jāaizmirst pieņēmums: jo vairāk strādājat, jo produktīvāks esat. Tieši pretēji – darba produktivitāte, motivācija, kreativitāte un arī veselība ievērojami uzlabojas pēc pilnvērtīgas atpūtas.

Ko saka pētījumi

Novērtējot uz izdegšanas robežas esošu cilvēku stāvokli, ASV ir radies jauns termins – brīvdienu trūkuma sindroms.

Daudzu valstu institūti un pētnieki ir vienisprātis – atteikties no brīvdienām un atvaļinājuma ir nepareizi, muļķīgi un nevajadzīgi!

  • Atvaļinājums vismaz reizi gadā par 40% samazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.
  • Sievietēm, kas divas reizes gadā ir bijušas atvaļinājumā, astoņas reizes samazinās sirds slimību iespējamība.
  • Vīriešiem, kas gadiem nav bijuši atvaļinājumā, par 32% palielinās infarkta risks.
  • Jau tikai trīs pilnīgi brīvas dienas vairākkārt palielina spriešanas un lēmumu pieņemšanas spējas.
  • Pilnvērtīga atpūta radikāli uzlabo psiholoģisko stāvokli, palielina darbaspējas, radošumu un produktivitāti.
  • Lai cilvēks būtu patiesi atpūties un „restartējies”, nepieciešamas 28 dienas un pilnīga vides nomaiņa.

Daži ieteikumi mierīgam atvaļinājumam

  • Atrodiet sev vietnieku, vislabāk – no esošo darbinieku vidus. Dodiet iespēju viņam pildīt šo pienākumu jau pirms jūsu atvaļinājuma, tā varēsiet būt drošs, ka viss būs kārtībā.
  • Neatstājiet pusdarītus darbus – ir pierādīts, ka tieši tie ir biežākais iemesls, kāpēc nav iespējams atslēgt prātu atvaļinājuma laikā.
  • Laikus informējiet par savu došanos atvaļinājumā svarīgākos klientus – viņiem šī informācija var būt nozīmīga.
  • Atslēdziet telefonu atpūtas laikā, lai nenotiek tā, ka pludmalē guļ tikai jūsu ķermenis, bet prāts neatpūšas. Izlemiet, kurās dienās vai stundās pārbaudīsiet elektronisko pastu, un dariet zināmu savu kārtību arī darbiniekiem
  • Izmantojiet attālinātās klātbūtnes efektu. Vajadzības gadījumā ar moderno tehnoloģiju palīdzību jūs, nepārtraucot atpūtu, jebkurā laikā no jebkuras vietas varat veikt visas neatliekamās darbības uzņēmumā. Jums lieti noderēs:
    - e-ID karte
    - internetbanka
    - Business Network.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?