8. mai, 2017

Ričarda Brensona biznesa principi

Neilgi pirms izlaiduma skolas direktors Ričardam Brensonam teica: „Tev ir tikai divas iespējas – vai nu tu nonāksi cietumā, vai kļūsi par miljonāru.” Tagad Brensons, konglomerāta „Virgin Group” dibinātājs, ir miljardieris, astotais bagātākais cilvēks Lielbritānijā. Spējot veiksmīgi pārvaldīt vairāk nekā 400 uzņēmumus, viņš kļuvis par vienu no apbrīnotākajiem cilvēkiem pasaulē.

Četri vienkārši principi

Atbildot uz kādas 12 gadus vecas meitenes vēstuli, kurā viņa interesējās par īpašībām, kas Ričardam Brensonam bija nepieciešamas, uzsākot biznesu, viņš atbildēja:

„Nozīmīgākās prasmes un principi, kuras izmantoju toreiz, ir tie paši, kurus ievēroju vēl tagad:

  • prasme deleģēt,
  • spēja uzņemties risku,
  • prasme izveidot lielisku kolektīvu,
  • uzņemties tikai tos projektus, kuriem es pats ticu.”

Neiespējamo padarīt iespējamu

„Bērnībā un arī vēlāk es sapratu, ka ir svarīgi izmēģināt lietas, kuras citi sauc par neiespējamām,” saka Ričards Brensons. 2005. gadā viņš pierādīja, ka ar lidaparātu neuzpildoties iespējams aplidot apkārt pasaulei. Tehnoloģijas, ko „Virgin Group” izmantoja šī mērķa sasniegšanā, vēlāk ieviesa arī lielie lidmašīnu ražotāji.

Brensons gan uzsver, ka riski jāizvērtē visos gadījumos. „2010. gadā man un „AirAsia” vadītājam katram piederēja F1 sacīkšu komanda. Mēs vienojāmies: tas, kura komanda sezonu noslēgts zemākā vietā, strādās otra aviosabiedrībā par stjuartu. Galu galā par stjuartu bija jākļūst man,” atceras Brensons.

Taču arī šajā zaudējumā Ričards guva labumu – derību publicitāte palīdzēja iekļūt jaunos tirgos. „Par neveiksmēm nav jākaunas, no tām ir jāmācās un jāstrādā tālāk!”

Atrast īstos cilvēkus

„Es visu savu dzīvi veidoju sarakstus: ar idejām, ar uzņēmumiem, kurus vēl vajadzētu izveidot, ar cilvēkiem, kuri var paveikt lielas lietas. Es katru dienu eju tiem cauri, un tas manu uzņēmumu virza uz priekšu,” atklāj „Virgin Group” vadītājs. No kāda šāda saraksta radās arī viena no „Virgin” idejām. Ričarda Brensona sievas kosmetoloģe Džeina Brīdena bija izteikusi domu, ka transatlantiskajos lidojumos būtu noderīgi kosmetologa pakalpojumi. Nepagāja necik ilgs laiks, un tapa uzņēmums „Virgin Touch”, kas lidojumos no Lielbritānijas uz ASV piedāvā bezmaksas kosmētiskos pakalpojumus. Par uzņēmuma vadītāju kļuva tieši Džeina Brīdena.

Darīt to, kam pats tici

Ne reizi vien Brensons uzņēmies šķietami utopiskus projektus. „Manu dzīvi interesantu padara tikai lieli un teju nesasniedzami mērķi,” viņš ir izteicies. Saviem radītajiem uzņēmumiem viņš jau no paša sākuma ir ticējis par 100%, ka tie spēs mainīt pasauli. „Es nevēlos pavadīt savu dzīvi, darot lietas, ar kurām nelepojos,” viņš precizē. Grūti nepiekrist cilvēkam, kurš jau drīzumā īstenos sapni par kosmosa tūrismu. Sapni, par kuru gadsimta sākumā varēja tikai pasmīkņāt.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?