4. nov, 2019

Darbs ārpus biroja: kaut vai no pludmales

Gadalaiki mainās, un ne viens vien Latvijā dzīvojošais izjūt rudens drūmā laika ietekmi uz ikdienas darbu un pašsajūtu. Iespējams, pie tā vainīgs D vitamīna trūkums organismā, taču ikdienu negatīvi ietekmē arī tumsa un drēgnums. Viena iespēja, kā no tā izvairīties, ir atvaļinājums ar ceļojumu uz dienvidiem. Taču ir vēl arī cita: sakrāmēt koferi un doties strādāt uz kādu saulaināku vietu. Tehnoloģijas, kas šobrīd ir tik attīstītas, kā vēl nekad, to ļauj, un pasaulē arvien pieaug tā dēvēto digitālo nomadu skaits.

Ieguvumi ir abpusēji

Darba devēju lielākās bažas parasti ir, ka, atļaujot darbiniekiem strādāt ārpus biroja, tiks zaudēta kontrole pār viņu paveikto un samazināsies viņu darba produktivitāte. Taču šai tēmai veltīts Stenforda Universitātes pētījums ir sagrāvis visus negatīvos stereotipus un apliecinājis tieši pretējo –

darba ņēmēji, kas strādā no mājām, ir par 13% produktīvāki nekā tie, kas darbu veic birojā.

Turklāt attālinātais darbs abām pusēm ļauj jūtami ietaupīt līdzekļus: darbiniekiem – ikdienas izdevumus ceļam un pusdienām, darba devējam – biroja izmaksas. Tāpat jūtami pieaug darbinieku lojalitāte uzņēmumam, jo viņi novērtē ieguvumus, ko sniedz iespēja strādāt attālināti, – laika un naudas ietaupījumu, stresa līmeņa mazināšanos, iespēju pašiem elastīgi plānot savu darba laiku u.c. priekšrocības.

Savukārt jauna Hārvarda Biznesa skolas pētījuma rezultāti rāda, ka tie darbinieki, kas iet soli tālāk un strādā no dažādām attālinātām vietām, spēj būt vēl par 4% produktīvāki nekā tie, kas veic darbu no mājām.

Ja jūsu uzņēmumā šis modelis vēl nav ieviests, iespējams, jums kā uzņēmuma vadītājam vai darbiniekam ir jāsāk ar pirmo soli – idejas par strādāšanu no mājām, kafejnīcas, bibliotēkas vai jebkuras citas ērtas vietas pilsētā pakāpenisku iedzīvināšanu, iesākumā atvēlot tai kaut daļu dienas vai vienu dienu nedēļā

Kā rāda starptautiskās kompānijas IWG (International Workplace Group) pētījums, 70% strādājošo visā pasaulē darbu birojā apvieno ar attālināto strādāšanu vismaz vienu dienu nedēļā un 53% šo iespēju izmanto 3–4 dienas nedēļā.

Arī Latvijā arvien aktuālāka kļūst kustība #strādājebkur, kuras mērķis ir popularizēt elastīgu darba stilu un demonstrēt tā priekšrocības, ik gadu akcijā pulcinot dažādu nozaru uzņēmumus.

Vides maiņa dara laimīgāku

Mūsdienu Rietumu pasaulē cilvēkus vairs nenomāc tik radikālas problēmas kā karš, slimības vai bads. Taču tās gana nodrošinātajā un attīstītajā vidē par vienu no aktuālākajām problēmām ir kļuvusi hroniska pārstrādāšanās, kas nes līdzi problēmas personīgajā dzīvē, veselības problēmas un izdegšanu.

Lai šo izplatīto problēmu mazinātu, katram būtu jāatrod savs optimālais līdzsvars starp darbu un privāto dzīvi. Viena no jaunās digitalizētās pasaules pavērtajām iespējām, kas var jūtami uzlabot dzīves kvalitāti, noteikti var būt darba vides maiņa.

Nesenā ASV kompānijas “Zenefits” pētījumā apliecināts, ka 73% strādājošo jūtas daudz apmierinātāki ar darbu, ja var to darīt sev tīkamā vidē – kas ne vienmēr nozīmē biroju.

Strādāšana no mājām, lauku sētas vai piejūras kūrorta jums dod iespēju pašam pārvaldīt savu darba grafiku, esot tur, kur jūtaties labi un varat strādāt visproduktīvāk. Vienlaikus tā ļauj arī veltīt vairāk laika saviem tuvākajiem un rezultātā – justies laimīgākam.

Darba meklēšanas vietnes “FlexJobs” īstenota aptauja apliecina, ka 89% strādājošo darbs ārpus biroja vai darba telpām ļauj labāk parūpēties par sevi, un 81% respondentu tas ļauj būt labākam vīram/sievai un draugam/draudzenei saviem tuvajiem.

“Elastīgā paaudze” vēlas brīvību

Iespēja strādāt ārpus biroja arī ir viena no nozīmīgākajām priekšrocībām, ko novērtē gados jauni darba meklētāji. Tā dēvētā Y paaudze jeb mileniāļi un Z darbinieku paaudze ir prasīgākas pret komfortu, un tām ir daudz svarīgāka neatkarība, emocionālais līdzsvars, kā arī darba un privātās dzīves balanss. Tāpat šo paaudžu vidū ir visvairāk “digitālo nomadu”, kas vēlas strādāt ceļojot.

Mūsdienu darba tirgū runā arī par “elastīgo paaudzi” (Generation Flex) – jauniem un spējīgiem profesionāļiem, kas apzinās savu vērtību un nevēlas iekļauties stingrā rutīnā, bet savu darba grafiku veidot paši.

Kompānijas IWG 2019. gada sākumā veiktā globālā aptaujā (Global Workspace Survey), 80% darbinieku atzina, ka starp diviem līdzīgiem darba piedāvājumiem izvēlēsies to, kas viņiem piedāvās elastīgus darba nosacījumus.

Tāpēc, ja kā darba devējs vēlaties savā uzņēmumā piesaistīt jaunus talantus, noteikti apsveriet šo aspektu.

Kā nodrošināt efektīvu strādāšanu attālināti

Lai attālinātais darbs būtu veiksmīgs un efektīvs, jāņem vērā vairāki svarīgi faktori.

Pirmais – pašdisciplīna un vēlreiz pašdisciplīna. Vidē ārpus biroja netrūkst lietu un kārdinājumu, kas novirza uzmanību un aizvilina blakusnodarbēs. Jums jāspēj tiem pretoties, paturot prātā, ka jūsu prioritāte tomēr ir – darbs.

Otrs. Jūsu izvēlētā vide nedrīkst traucēt koncentrēšanos uz paveicamo darbu. Tāpēc principu “strādā jebkur” iesākumā vērtīgi izmēģināt savā ikdienā uz neilgu laiku un dažādās vidēs: mājās, kafejnīcā, kādā no kopstrādes (co-working) telpām. Izziniet savas pilsētas vai novada piedāvājumu biroja alternatīvām.

Nebaidieties doties arī ārpus telpām – kurš gan teicis, ka atskaiti nevar uzrakstīt, sēžot pludmalē! Viss atkarīgs tikai no jūsu spējas koncentrēties darbam.

Trešais būtiskais faktors – neatkarīgi no tā, kur atrodaties, jums darba laikā ir jābūt sasniedzamam saviem kolēģiem un darījumu partneriem, kad viņiem tas nepieciešams. Un to var nodrošināt optimāls tehniskais aprīkojums, pie kura pakavēsimies tālāk.

Tehniskais nodrošinājums

Ja jums ir pieejams drošs interneta pieslēgums un ir viss nepieciešamais darbam (dators, viedtālrunis, Microsoft Office programmas, dati, vajadzīgie kontakti u.c.), tad savu darbu veiksmīgi varat padarīt no jebkuras vietas pasaulē – lauku mājām Kurzemes pusē, viesnīcas Londonā vai pludmales Grieķijā.

Taču iepriekš gan būtu vērts iepazīties ar interneta un mobilo tarifu izcenojumiem katrā no valstīm, kas var būt atšķirīgi. Ja vajadzības gadījumā sazvanīšanās ar kolēģi nav iespējama “Skype” vai kādā citā interneta platformā un ir nepieciešams izmantot telefonu, jūs noteikti nevēlētos par to pārmaksāt vairākus desmitus eiro. Iespējams, ka interneta vai telefona interneta datu izmantošana sanāktu lētāka, pērkot to uz vietas iecerētajā valstī.

Tāpat ir svarīgi piedomāt par citām tehniskajām detaļām, piemēram, par to, cik sver jūsu dators. Ja vēlaties bieži mainīt lokāciju, ērtības labad ieteicams izvēlēties pēc iespējas vieglāku klēpjdatoru. Vai jums būs nepieciešami izdrukas materiāli? Ja jā, vai iecerētajā darba vietā būs pieejams printeris? Apsveriet visus aspektus, kas jums ikdienā nodrošina veiksmīgu darbu, lai vides maiņa neradītu liekas problēmas.

Produktivitātes ķīla – laika plānošana

Nenoliedzami, iespēja strādāt ārpus biroja, īpaši siltākā un saulainākā vidē, var vilināt uz prokrastināciju, tāpēc te svarīga strikta laika plānošana. Plānotājā vai telefona pierakstos skaidri formulējiet, kāds ir jūsu aktuālās nedēļas plāns un kādi uzdevumi ik dienu jāpaveic, lai to sasniegtu.

Racionālai laika plānošanai ir radīti vairāki ērti rīki, kas var būt īpaši noderīgi, tieši strādājot ārpus biroja.

  • Pie datorā pavadīto laiku iespējams fiksēt un izvērtēt ar bezmaksas lietotni “Clockify”. Šis var būt lielisks rīks tiem, kam atskaitēs jānorāda konkrētajā projektā pavadīto stundu skaits.
  • “Apple” produktu īpašnieki var novērtēt funkcijas “Screen time” (ekrāna laiks) pienesumu ikdienas darbu izvērtēšanā mobilajā ierīcē. To viegli uzstādīt logrīku joslā un ar vienu klikšķi pasekot līdzi savām darbībām dienas griezumā.
  • Komandas kopējā plāna vizualizēšanai un sekošanai līdzi izmantojiet “Asana”, kas ļauj komandai izveidot gan lielos kopējos, gan individuālos mērķus. Sekojiet līdzi progresam, komentējiet un, pats galvenais, – nenokavējiet biznesā tik ļoti svarīgos termiņus.
  • Pāris minūtes atelpas “Facebook” bieži vien var ievilkties krietni ilgāk. Izvērtēt savu interneta resursos pavadīto laiku un tā lietderīgumu jums palīdzēs izvērtēt lietotne “RescueTime”, kas fiksēs jūsu apmeklētās mājaslapas un tajās pavadīto laiku, vienlaikus uzskatāmi parādot, cik lielu daļu darba laika jūs veltāt citām nodarbēm.

Starp citu, viena no attālinātā darba lielajām priekšrocībām ir iespēja plānot darbu saskaņā ar savu individuālo bioloģisko ritmu – kā zināms, ne visi cilvēki ir visvairāk noskaņoti darbam tieši laikā no plkst. 9 līdz 17. Ja jūsu produktivitāte ir visaugstākā vakaros, dienas vidū varat pasmelt sauli dienvidu pludmalē.

Daudz noderīgu praktisku padomu, kas ļaus labāk organizēt jūsu darba ikdienu ārpus biroja, varat pasmelties tīmeklī pieejamajos resursos, kuros pieredzē dalās attālinātā darba darītāji un “digitālie nomadi”, – piemēram, šeit.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?