30. jan, 2019

6 padomi drošai braukšanai ziemā

Iestājoties salam, daudzus piemeklē problēmas ar auto – nevar iedarbināt akumulatoru, parādās traucējumi degvielas sistēmas darbībā, kā arī bažas rada auto vadītāja vislielākais bieds – slidens ceļa segums. “Neste Latvija” valdes loceklis un mazumtirdzniecības vadītājs Armands Beiziķis sniedz praktiskus padomus, kā izvairīties no pārbaudījumiem, ar ko bieži saskaramies ziemā.

Ievērojiet īsto ātrumu un distanci

Lai uz slidenas brauktuves justos droši, divi galvenie noteikumi ir: izvēlieties ceļa segumam atbilstošu ātrumu – tas samazinās slīdēšanas draudus – un ievērojiet drošu distanci no priekšā braucošās automašīnas, lai spētu savlaicīgi bremzēt, ja tas nepieciešams.

Ziemā arī vēlams neizmantot kruīza kontroli, jo tas var radīt papildu riskus, zaudējot kontroli pār savu transportlīdzekli saslīdēšanas gadījumā. Svarīgi atcerēties, ka drošas braukšanas pamatā ir pārdomātu lēmumu pieņemšana dažādās situācijās, kā arī koncentrēšanas tikai uz auto vadīšanu, aizmirstot par papildu nodarbēm tās laikā.

Izvēlieties piemērotu degvielu

Lai izvairītos no degvielā esošo parafīna daļiņu kristalizēšanās, kas var radīt degvielas sistēmas darbības traucējumus, noteikti jāizmanto ziemas dīzeļdegviela. Ja tomēr bākā joprojām ir vasaras dīzeļdegviela, kuras sabiezēšanas dēļ auto nav iespējams iedarbināt, iesakām automašīnu iestumt siltā garāžā un pagaidīt, līdz degviela sasilst. Ugunsdrošības apsvērumu dēļ degvielas tvertnes sasildīšanai noteikti nevajadzētu izmantot sildierīces.

Atcerieties arī, ka degvielas tvertnei ziemā vienmēr jābūt pilnai: tas pasargās no kondensāta veidošanās bākā, kas pārvēršas par ūdeni un, nokļūstot degvielā, veicina tās sasalšanu.

Pārbaudiet degvielas saduļķošanās temperatūru

Pazeminoties gaisa temperatūrai, dīzeļdzinēju automašīnu īpašniekiem jāpievērš īpaša uzmanība dīzeļdegvielas marķējumam un tās aukstumizturības klasei. Izvēloties ziemas dīzeļdegvielu, jāņem vērā ne tikai degvielas sasalšanas temperatūra (CFPP), bet arī saduļķošanās temperatūra (CP). Tā ir temperatūra, pie kuras dīzeļdegvielā esošie parafīni sāk kristalizēties un veidot sabiezējumus, kas savukārt var nosprostot filtra mikroporas, apgrūtinot degvielas padevi. “Neste Latvija” mājaslapā ir pieejams kalkulators, ar kura palīdzību var aprēķināt jauktās dīzeļdegvielas vidējo saduļķošanās temperatūru.

Pārbaudiet akumulatoru

Zema gaisa temperatūra var negatīvi ietekmēt arī automašīnas akumulatoru, tādēļ iesakām jau laikus pārbaudīt akumulatora darbību un tā savienojumu nolietojumu servisā. Ja ziemas laikā neizdodas auto iedarbināt akumulatora dēļ, nāksies vien meklēt kāda autovadītāja palīdzību, lai “piepīpētu”.

Pārliecinieties, ka varēsit atvērt durvis

Lai būtu drošs, ka no rīta varēsiet atvērt auto durvis, ieteicams pārbaudīt, vai durvju gumijas ir sausas, un uz tām drošības pēc izsmidzināt eļļošanas līdzekli “WD-40”, kas pasargās durvis no aizsalšanas. Ja durvis tomēr ir aizsalušas, tās visvienkāršāk atkausēt ar karstu ūdeni. Tas, protams, ir jādara uzmanīgi, jo no krasas temperatūras maiņas var ieplaisāt stikls.

Mazgājiet automašīnu pēc iespējas retāk

Aukstā laikā ievērojamu kaitējumu automašīnai var nodarīt uz ielām un ceļiem kaisītais sāls. Lai izvairītos no rūsas veidošanās, autovadītāji regulāri mazgā mašīnas, tomēr aukstā laikā, lai no mitruma neaizsaltu durvis un logi, to ieteicams darīt pēc iespējas retāk. Ja tomēr esat izlēmis auto nomazgāt, tad pirms došanās ceļā noteikti pārliecinieties, ka mašīna ir kārtīgi nožuvusi un durvju gumijas ir sausas.

Pirms braukšanas sasildiet kvēlsveces

Jaunas kvēlsveces noteikti funkcionēs daudz labāk, un auto iedarbināšana būs vieglāka. Ziemā kvēlsveces ieteicams vispirms nedaudz pasildīt, vairākas reizes pagriežot aizdedzes atslēgu, un tikai tad censties iedarbināt savu spēkratu.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?