5. mar, 2018

Atklāts Baltijā pirmais “fintech” akselerators

No 5. marta “Swedbank” kļuvusi par mājvietu Eiropā vadošā B2B (bizness – biznesam) akseleratora “Startup Wise Guys” finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmumu akselerācijas programmai. Tajā sīvā konkurencē no 80 pretendentiem izvēlēti 9 jaunuzņēmumi, kuru pārstāvji ir no 9 dažādām pasaules valstīm.

Trīs mēneši biznesa audzēšanai

 “Wise Guys Fintech” programmas ietvaros 9 starptautiski jaunuzņēmumi trīs mēnešus pavadīs dinamiskā, uz mācīšanos vērstā vidē, audzēs savu biznesu, dibinās kontaktus ar bankas ekspertiem no Baltijas valstīm un Zviedrijas, kā arī citiem pasaules līmeņa mentoriem. Turklāt akseleratora dalībnieki saņems 20 000 eiro sava uzņēmuma tālākai attīstībai.

Programma pulcē jaunos uzņēmējus no Latvijas, Zviedrijas, Čehijas, Polijas, Francijas, Ukrainas, Armēnijas, Indijas, kā arī ASV. Dalībnieku vidū ir inovatīvi jaunuzņēmēji, kuri labprāt izmantotu Atvērtās sadarbības platformas jeb “Open Banking” sniegtās iespējas. Akseleratora dalībnieku idejas vērstas uz inovatīviem finanšu risinājumiem, piemēram, piedāvātu maksājumu pakalpojumus, izmantojot “Facebook Messenger”, veicinātu naudas krāšanas kultūru, efektivizētu valūtas maiņu uzņēmumiem, nodrošinātu klientu video identifikāciju u.c.

Banka kā tilts

“Šī ir pirmā reize Baltijā, kad banka atver savas durvis “fintech”un ieņem aktīvu lomu, kļūstot par tiltu, kas savieno inovatīvas idejas ar pieredzi un pieeju starptautiskiem tirgiem. Valdība aktīvi iesaistās jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstībā un likumdošanas pilnveidošanā, lai palīdzētu piesaistīt gan vietējos, gan starptautiskus investorus konkurētspējīgai jaunuzņēmumu izaugsmei."

"Man ir prieks redzēt, ka globāli zināmais akselerators “Startup Wise Guys” ir spējis pozicionēt Rīgu kā vietu, kur finanšu jaunuzņēmumiem augt un iegūt atbalstu ambiciozu mērķu sasniegšanai. Šis ir nākamais etaps, kas apliecina uzticības veidošanos starp “fintech” vidi un lielajām korporācijām, radot platformu abpusēji veiksmīgākai sadarbībai,” atklāšanas pasākumā teica Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Paplašinot un nojaucot robežas

 Līdztekus akseleratoram atklātas arī “Swedbank” jaunizveidotās koprades telpas “DoBe”, kuru pirmie iemītnieki būs akseleratora dalībnieki, bet nākotnē tā būs mājvieta dažādiem inovatīviem projektiem.

“Man ir patiess prieks, ka “Swedbank” kļūs par mājvietu Baltijā pirmajam “fintech” akseleratoram. Iekārtojot jaunās koprades telpas “DoBe”, kur uzņemt programmas dalībniekus, mēs šo vārdu tiešā un pārnestā nozīmē paplašinājām bankas robežas, radot vēl nebijušas iespējas sadarbībai ar jaunuzņēmumiem. Nojaukt robežas starp tradicionālo banku modeli un jauno laikmetu, kurā pašlaik straujiem soļiem ieejam, nozīmē mainīt arī mūsu iekšējo kultūru bankā, kļūstot atvērtākiem ne tik ierastajam. Mēs redzam, ka akselerators ir lieliska iespēja, kā atrast sadarbības partnerus jaunuzņēmumu vidū, lai kopīgiem spēkiem radītu jaunus risinājumus ar papildu pievienoto vērtību mūsu klientiem. Rīgai ir visas iespējas iezīmēt sevi kā“fintech” draudzīgu pilsētu, kur dzimst radošas idejas un plaukst inovācijas,” uzsver “Swedbank” vadītājs Latvijā Reinis Rubenis.

Izaicinājums Latvijai

 “Akseleratoru vide mainās, un nākotne noteikti pieder programmām, kas darbojas ar specifisku industriju un bieži notiek sinerģijā ar lieliem uzņēmumiem. Tāpēc esam gandarīti startēt ar pirmo šādu akseleratoru – “Startup Wise Guys” – sešu darbības gadu vēsturē un sadarbībā ar lielāko un inovatīvāko banku reģionā."

"Domāju, tas būs arī pamatīgs izaicinājums Latvijai – vai varam šos starptautiskos jaunuzņēmumus ieinteresēt te iedzīvoties un palikt uz ilgāku laiku,” saka “Startup Wise Guys” izpilddirektors Kristobals Alonso.

 Jāatzīmē, ka no 5. līdz 9. martam visā Eiropā notika jaunuzņēmumu nedēļa “Startup Europe Week”, kuras mērķis bija atbalstīt jaunos uzņēmējus un informēt par pieejamo atbalstu un resursiem biznesa uzsākšanai.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?