18. dec, 2020

Noskaidroti Swedbank rīkotā ilgtspējas hakatona “Hack for the Future” uzvarētāji

Lai ekonomiku darītu ilgtspējīgāku, liela nozīme ir inovācijām, kas maina pieeju biznesa vadībai, cilvēku ikdienas ieradumus un domāšanu. Lai sekmētu šādu ideju rašanos, aizvadītajā nedēļas nogalē Swedbank rīkoja savu pirmo ilgtspējas hakatonu.

Hakatons “Hack for the Future” pulcēja 300 dalībnieku no 26 pasaules valstīm, un līdz hakatona noslēgumam tajā aktīvi darbojās 38 komandas. Projektu autori ar mentoru palīdzību 48 stundu laikā izstrādāja idejas un risinājumus piecās jomās: viedās pilsētas, biznesa ilgtspēja, atjaunojamā enerģija, videi draudzīgs dzīvesveids un pārtika.

  • Finālā piedalījās un tiešsaistē savus risinājumus prezentēja 33 komandas, bet par labāko tika atzīta “Adventum” komanda , kas risināja jautājumu, kā novērst celtniecības pagaidu konstrukciju pārslodzi, padarot celtniecības objektus par drošāku darba vidi. Turpmākai projekta izstrādei komanda ieguva 4000 eiro lielu naudas balvu.

“Hakatona laikā mūsu komanda ieguva vērtīgu atbalstu no mentoriem, kas ļāva mums pārliecināties par produkta nepieciešamību un unikalitāti. Tālāk plānojam pabeigt un komercializēt prototipu, kam arī veltīsim iegūto naudas balvu. Kopumā “Adventum Tech” plānā ir vairāku unikālu produktu izstrāde, un tie visi ir saistīti ar inženierprocesu nozares inovācijām,” ar pieredzi hakatonā un nākotnes plāniem dalās “Adventum Tech” pārstāvis Ņikita Gorbatko.

“Adventum” komandu kopā ar Ņikitu hakatonā pārstāvēja arī Dāvis Lukšo un Māris Lencēvičs.

Par otro veiksmīgāko tika atzīta uzņēmuma “GetUGO” komanda, kas ieguva 2000 eiro lielu sākumkapitālu. “GetUGO” piedāvā auto koplietošanas risinājumu, kas ar attālinātas auto vadīšanas (teleoperēšanas) palīdzību piegādās koplietošanas automašīnas braucējam ērtā tuvumā.

“Šobrīd sākam gatavoties pirmajiem teleoperāciju pilotbraucieniem reālajā pilsētvidē jau nākamā gada pavasarī. Esam uzsākuši sadarbību ar vairākiem zinātniskiem institūtiem Latvijā un Eiropā un ceram, ka dalība šajā hakatonā palīdzēs mums atrast jaunus sadarbības partnerus mūsu idejas realizēšanai,” par uzņēmuma iecerēm stāsta “GetUGO” pārstāvis Jānis Upmanis.

Arī pārējie komandas biedri – Jānis Narbuts, Oskars Vilītis, Rems Grinšteins un Māris Ozols –pēc hakatona atzina: “Tas bija aizraujošs piedzīvojums!”

Trešo vietu hakatonā un 1000 eiro naudas balvu ieguva komanda Sharentic, kas strādā pie automatizētas platformas mājsaimniecības lietu koplietošanai, lai reti lietojami instrumenti, kā urbjmašīnas, grils vai virsmu mazgāšanas iekārta, nav jāpērk katrai mājsaimniecībai, bet tos var īslaicīgi iznomāt no ražotāja vai tirgotāja.

“Plānojam uzsākt darbību jau tuvāko divu mēnešu laikā. Tieši dienu pirms hakatona mums izdevās piesaistīt pirmās investīcijas 50 tūkstošu dolāru apjomā. Hakatonā ieguvām tikpat daudz. Ļoti vērtīgi bija arī mentoru sniegtie padomi, kas mums palīdzēja attīstīt produkta galvenās funkcijas,” vērtē “Sharentic” komandas pārstāvji Lauris Zvirbulis, Kristaps Grīnbergs un Edgars Zvirgzdiņš.

Hakatons pārsteidza ne tikai ar lielo dalībnieku skaitu, bet arī ar ideju augsto kvalitāti. Tas iedrošina mūs spert nākamo soli – nākamā gada sākumā Swedbank Latvijā organizēs ilgtspējas akseleratora programmu Future Hub, kas fokusēsies uz biznesa ilgtspējas izaicinājumiem. “Future Hub” fokusā būs sadarbības veicināšana starp tirgus līderiem un jaunuzņēmumiem, jo jaunu ekonomisko principu iedibināšana nav iespējama ar viena jaunuzņēmuma, organizācijas vai bieži pat vienas nozares spēkiem. Aicinām komandas un korporatīvos partnerus pievienoties šai iniciatīvai.

Pārējie risinājumi no hakatona TOP 10:

  • “NoWasters” – lietotne, kas ziņo par pārtikas un maltīšu piedāvājumiem ar īsu atlikušo derīguma termiņu pārtikas preču veikalos, bāros un kafejnīcās, lai samazinātu pārtikas izšķērdēšanu;
  • “Brocco” – platforma, kas no receptes izveido produktu iepirkšanās sarakstu maltītes pagatavošanai;
  • “Bolt” for Used Wooden Pallets – platforma, kas sekmē koka palešu apriti;
  • EnergyRIX– IoT mājokļu platforma cilvēkiem, pilsētām un uzņēmumiem, lai novērtētu un uzlabotu energoefektivitāti;
  • “RestoPay” – lietotne ērtākai restorānu pakalpojumu izmantošanai kā alternatīva ēdienu piegādei;
  • “Path Walkers” – sistēma ceļu apgaismošanai, izmantojot saules un vēja ģeneratorus un gaismas enerģijas ražošanu no garāmbraucošo mašīnu radītās gaisa turbulences;
  • “Urban composting” – organisko atkritumu kompostēšanas risinājums iekštelpām.
Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?