12. jūl, 2017

Padomi, kā uzveikt nogurumu biznesā

Liela daļa uzņēmēju, saskārušies ar grūtībām, sāk apšaubīt, vai vispār ir vērts uzņēmējdarbību turpināt, un bieži vien pēc pāris gadiem to pārtrauc. „Moresales Latvia” personiskās izaugsmes trenere Dace Briede-Zālīte skaidro, kā uzveikt īslaicīgu pagurumu un motivēt sevi neatteikties no iesāktā.

Stāsts par gēniem

69% cilvēku pēc būtības ir piesardzīgi, un viņus visvairāk biedē pārmaiņas. Biznesa vide bieži vien ir tieši tāda – riskanta, mainīga, grūti paredzama. „Uzņēmēja gēns”, kas, kā uzskata eksperti, ir viens no priekšnoteikumiem, lai cilvēks būtu kā radīts biznesam, piemīt vien nelielai daļai cilvēku, taču tas nebūt nenozīmē, ka veiksmīgi vadīt savu uzņēmumu nevar arī pārējie. Tomēr ikvienam ik pa laikam piezogas pagurums un šaubas, vai ir vērts turpināt iesākto. Lūk, daži ieteikumi, kā to pārvarēt.

  • Sakuliet krējumu sviestā

Nonākot grūtību priekšā, daudzi pēc diviem trim gadiem uzņēmējdarbībai pieliek punktu, tā arī nesakūluši krējumu un līdz sviestam netikuši. Kad sāk mākt nogurums un šaubas, pirms padoties, padomājiet – vai tiešām vēlaties strādāt pie kāda cita vai tomēr savu dzīvi noteikt pats? Apzinoties, ka pats vēlaties būt savas laimes kalējs, radīsiet papildu motivāciju darboties tālāk un mērķtiecīgāk.

  • Sekojiet paraugiem

Meklējiet piemērus dzīvē, no kuriem iedvesmoties. Britu uzņēmējdarbības skolotājs Harijs Singa dod padomu: „Izdomā, kuros piecos uzņēmumos tu gribētu strādāt vai kurus vēlētos kā savus klientus. Izvēlies savus sapņu uzņēmumus, sazinies un piedāvā savu pakalpojumu vai produktu par velti, bet pretī paprasi tikai atsauksmi.” Lai jums noticētu citi, vispirms jums ir jānotic pašam sev!

  • Uzskaitiet tikai labo

Populāra metode, kā paguruma brīžos izvērtēt, ko darīt tālāk, ir labo un slikto aspektu pierakstīšana uz papīra lapas. Šī nav labākā pieeja, jo ikvienam cilvēkam vienmēr vienkāršāk ir atrast slikto, un tā jums būs alibi, kāpēc neturpināt darboties. Ja sāk mākt šaubas, labāk uzskaitiet tikai labās lietas – tās dos papildu motivāciju.

  • Sakārtojiet sevi

Bet, lai jūs būtu pozitīvās domās par savu uzņēmumu, jums jāsakārto arī pašam sevi – kārtīgi jāizguļas, jāatrod balanss dzīvē, jāsporto, veselīgi jāēd un jāapgūst jaunas iemaņas. Jūtoties labāk kā cilvēks, jūs vieglāk ieraudzīsiet gaismu tuneļa galā.

„Kad esat paguris, meklējiet, kam nesavtīgi un par velti palīdzēt! Tas jums atkal dos spēku turpināt.” Dace Briede-Zālīte

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?