4. jūl, 2017

Ne tikai vēss aprēķins: miljonāru talismani

Cilvēki mēdz uzskatīt, ka tie, kam izdevies nopelnīt lielu naudu un iemantot pasaules slavu, liek lietā dzelžainu loģiku un bezkaislīgus biznesa aprēķinus. Patiesība ir citāda – astrologa konsultācijas, intuīcija, dažādi talismani un ticējumi ietekmē daudzu lēmumu pieņemšanu. Lūk, daži interesanti fakti.

Ne soli bez astrologa

ASV miljonāram Džonam Pīrpontam Morganam astrologs ieteica nekāpt uz „Titānika” klāja, un Morgans iecerēto ceļojumu pēdējā brīdī atcēla. Kas notika ar „Titāniku”, mēs zinām. Arī Volts Disnejs izmantoja astrologu pakalpojumus, lai plānotu savu filmu pirmizrādes un atrakciju parku atklāšanu. Pirms vairākiem gadiem ASV Valsts kases sekretārs Donalds Reigans apstiprināja astrologu ietekmi uz biznesa lēmumu pieņemšanu, apgalvojot, ka viņu pakalpojumus izmanto daudzi Volstrītas brokeri.

Miljardiera zilais trauciņš

Septiņu gadu vecumā nākamais baņķieris Džons Rokfellers mātei palūdzis zilu porcelāna trauku, lai tajā krātu monētas, ko vecāki deva saldumiem un izklaidei. Atšķirībā no pārējiem bērniem naudu viņš nevis tērēja, bet krāja, reizēm stundām ilgi pārskaitīja un pat sarunājās ar to. Pēc tam viņš vienu monētu ielika sev kabatā un visu mūžu nēsāja līdzi kā talismanu, uzskatot, ka tā nes veiksmi. Šo paradumu viņš nemainīja pat tad, kad jau bija kļuvis par turīgu vīru un vienu no pasaules ietekmīgākajiem cilvēkiem.

Dolārs ar maģisko kvadrātu

Henrijs Fords esot pastāvīgi nēsājis līdzi viena dolāra naudaszīmi, uz kuras viņš uzzīmēja sengrieķu filozofa un numeroloģijas pamatlicēja Pitagora maģisko kvadrātu. Pēc Forda vārdiem, šis kvadrāts pievelk bagātības enerģiju.

Padomi jālūdz sievietēm

Investors Gaijs Kavasaki ir pārliecināts, ka par saviem plāniem vajag konsultēties tikai ar sievietēm. Viņš uzskata, ka vīriešu DNS satur slepkavības gēnu, un tas savukārt nozīmē, ka ikviens vīrietis, jau domājot par jauna uzņēmuma dibināšanu, paredz arī savu konkurentu izputināšanu.

Fenšui uz futbola apaviem

Slavenais futbolists Deivids Bekhems savulaik vērsās pie sava sponsora kompānijas „Adidas” ar lūgumu izšūt uz saviem apaviem „Predator Pulse” fenšui simbolus. Kad kompānija piekrita, viņš Tālo Austrumu mūkiem nosūtīja savu spēļu videoierakstus, lai tie varētu izlemt vislabāko simbolu kombināciju un izvietojumu uz futbola apaviem.

Nekādu zvanu pirmdienās un piektdienās

Produktivitātes guru, dižpārdokļa „4 stundu darba nedēļa” autoram Timam Ferisam bieži nākas atbildēt uz jautājumu, ar ko viņš nodarbojas pārējā dienas laikā. Lai arī vienas atbildes uz šo jautājumu viņam nav, viens princips ir nemainīgs – pirmdienās un piektdienās viņš vispār neceļ telefona klausuli.

Fiziķis un laimes pakavs

Par ievērojamo dāņu fiziķi Nilsu Boru klīst nostāsts, ka reiz viņš pie savas mājas durvīm piekāris pakavu. Viens no Bora draugiem, ieraudzījis to, neizpratnē vaicājis, vai patiešām izcilais zinātnieks tic, ka kas tāds var palīdzēt. „Neticu,” esot atbildējis Bors, „taču runā, ka pakavs palīdzot arī tiem, kas netic.”

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?