29. nov, 2016

Mūsdienīgi norēķini – Latvija seko pasaules tendencēm

Veids, kā patērētāji visā pasaulē norēķinās par pakalpojumiem, diezgan strauji mainās, un Jums ir jābūt gatavam dzīvot līdzi šīm pārmaiņām arī no uzņēmēja viedokļa. Turklāt tās nav tikai tehniski garlaicīgas, bet ir arī aizraujošas un radošas.

Dažādos laikos ļaudis cits ar citu par pakalpojumiem ir norēķinājušies ļoti atšķirīgi. Bija laiki, kad tikai mainījās ar lietām, vēlāk modē nāca dažādas monētas, tad parādījās papīra nauda, tirgū ienāca plastikāta norēķinu kartes un visbeidzot norēķinu kartes ar mikroshēmu, kas nu jau lēnām sāk pārvērsties par vakardienu. Norēķinu tendences visu laiku mainās, un Latvija savā ziņā atrodas ļoti izdevīgās pozīcijās. Mūsu tirgus ir neliels, tāpēc lielie dalībnieki to neuzskata par primāru un nemēģina tajā nodarboties ar kādiem eksperimentiem. Līdz ar to mūsu valstī nonāk tikai tie risinājumi, kuri ir sevi pierādījuši pasaulē un kas ir uzskatāmi par tiešām kvalitatīviem un dzīvotspējīgiem.

Bezkontakta vilinājums
Viena no jaunākajām pasaulē jau iedzīvinātām norēķinu novitātēm, kas šogad ienākusi Latvijā, ir bezkontakta karte. Iespējams, izklausās mazliet biedējoši un neparasti, taču patiesībā tā tas nemaz nav. Tā ir karte, kurai piemīt visas tās pašas funkcijas, kādas ir mums jau pazīstamajām kartēm, taču vienīgā atšķirība - par pirkumu var norēķināties, karti fiziski neievietojot terminālī un neievadot PIN kodu. Tiesa, šādai iespējai būs ierobežojums - 10 eiro par pirkumu (piemēram, Apvienotajā Karalistē tās ir 30 mārciņas). Šī sistēma ievērojami paātrinās klientu apkalpošanu, turklāt būs arī absolūti droša - nauda no konta nevarēs tā vienkārši noskaitīties, un darījums tiks veikts tikai tad, kad to būs apstiprinājis pārdevējs. Bezkontakta kartes jau vairākus gadus ir ikdiena Polijā, Slovēnijā un dažās citās valstīs. Tagad kārta pienākusi arī mums.

Kā atpazīt bezkontakta norēķinu iespējas? Noskatieties video.

Maciņš telefonā
Ļoti modīga lieta pašlaik neapšaubāmi ir plašā mobilo risinājumu izmantošana. No tiem populārākais ir tā dēvētais digitālais maciņš. Respektīvi, telefonā tiek instalēta lietotne, kas tiek savienota ar karti, un norēķini notiek, izmantojot šo lietotni. Pagaidām gan šāda sistēma plaši darbojas tikai ASV un Apvienotajā Karalistē, tomēr ir pazīmes, ka drīz to ieviesīs arī Eiropā, un tad jau Latvijas kārta nebūs aiz kalniem. Tāpat sāk attīstīties starppersonu norēķinu sistēma, kas piedāvā iespēju ērti pārskaitīt nelielas naudas summas no vienas personas citai, piemēram, diviem kolēģiem aizejot pusdienās, par abiem samaksā viens, un tad otrs ar lietotnes palīdzību vēlāk savu daļu naudas atdod maksātājam. Tomēr visos šajos gadījumos sistēma tik un tā balstīsies uz kartes datiem. Lietotnes ir un būs piesaistītas konkrētām kartēm. Līdz ar to, vismaz tuvākajā laikā, digitālie maciņi kartes neaizstās. Turklāt tiem ir arī viens acīmredzams mīnuss - tie darbojas tikai tad, ja ir ieslēgts mobilais telefons. Savukārt, ja akumulators ir izlādējies, sistēmas lietotājs riskē palikt bez naudas un iespējas norēķināties. Tāpēc līdz pilnīgai digitālo maciņu ienākšanai sadzīvē noteikti vēl ejams diezgan tāls ceļš.

Daudzfunkcionāls rīks
Mūsdienās norēķinu kartes arvien biežāk tiek piesaistītas citām kartēm, un vairs nav jānēsā līdzi liels daudzums reti lietojamu plastikāta karšu. Piemēram, Statoil piedāvā savu lojalitātes karti apvienot ar Jūsu maksājumu karti. To dara arī citi uzņēmumi visā pasaulē, bet Londonā ir ļoti populāri savienot karti ar mēnešbiļeti, vai arī ar to norēķināties par braucienu sabiedriskajā transportā. Pirms kāda laika šāda prakse, tikai daudz mazākā mērogā, ir izmēģināta arī Latvijā. Var prognozēt, ka nākotnē karte vairāk kalpos par noteiktu personas identifikatoru un varbūt ne gluži aizstās pasi, bet būs diezgan tuvu tam pavisam noteikti. Tāpat interesanti, ka Latviju var uzskatīt par Android valsti. Respektīvi, mūsu tirgū dominē Android sistēmas telefoni, un līdz ar to ātrāk ieviešas un arī nākotnē ieviesīsies risinājumi, ko piedāvā Samsung, nevis Apple, kas mūsu valstī neatrodas tik labās pozīcijās.

Viss mainās
Ir valstis, kur konservatīvas lietas tā iesakņojušās, ka tās jau var uzskatīt par firmas zīmi un noteiktu tendenci. Piemēram, Vācijā atsevišķos reģionos joprojām pieņem tikai konkrētu zīmolu kartes, savukārt ASV ļoti populāras ir plastikāta kartes bez mikroshēmas, kādas Latvijā jau daudzus gadus vairs neizmanto. Diez vai šīs valstis no saviem paradumiem tik drīz atteiksies. Vienlaikus norēķinu tendences pasaulē nestāv uz vietas, tās ir ļoti mainīgas, un, iespējams, jau rīt parādīsies kas tāds, par ko šodien neviens nevar pat iedomāties.

Jaunie digitālie risinājumi padara cilvēku dzīvi vieglāku. Lēmumus iespējams pieņemt ātrāk, tādējādi ieekonomējot gan laiku, gan enerģiju. Tāpat tie ļauj ļaudīm dzīvot dinamiskāku dzīvi un bieži vien efektīvāk plānot savus līdzekļus un līdz ar to arī ietaupīt. Un tā nu ir noticis, ka bankas atrodas daudzu digitālo aktualitāšu avangardā – ja tehnoloģiju pasaulē parādās kaut kas jauns, tad ir diezgan skaidrs, ka drīzāk agri, nekā vēlu, to saviem klientiem piedāvās arī bankas. Līdz ar to norēķinu kartes mūsdienās savā ziņā ir kļuvušas par lietu, kurā akumulēts viss jaudīgākais ko piedāvā digitālā vide. Tās ir modernas, modīgas un var tikai kafijas biezumos zīlēt, kādus brīnumus spēs piedāvāt vēl pēc gadiem desmit.

Piedāvājiet jau tagad klientiem bezkontakta norēķinus. Mini terminālis – drosmei augst!     

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?