1. aug, 2017

Neveiksme biznesā? Mēģiniet vēlreiz!

Dažkārt, lai kāda biznesa ideja gūtu panākumus, ir nepieciešami vairāki mēģinājumi. Reizēm pat 5127... Lūk, sešas biznesa leģendas, kuru piemērs rāda, ka, par spīti fiasko, nevajag padoties – un veiksme atnāks!

Henrijs Fords

Fords kļuva par biznesa leģendu, savās rūpnīcās ieviešot konveijerus un tādējādi padarot automašīnas par masveida produkciju. Taču pirms sava triumfa slavenais autoražotājs piedzīvoja vairākas neveiksmes: 1901. gadā bankrotēja viņa "Detroit Automobile Company"– Fords tajā bija spējis uzbūvēt vien 20 mašīnas un bija ieslīdzis parādos. Viņš nodibināja jaunu firmu – "Henry Ford Company" –, taču nesaskaņu dēļ to jau pēc dažiem mēnešiem pameta. Tikai trešais mēģinājums bija veiksmīgs: "Ford Motor Company". 1908. gadā no tās konveijera noripoja leģendārais Forda "Model T" jeb „skārda Lizija”, kas aizsāka žilbinošu veiksmes stāstu.

Šovasar kompānija nosvinēja jau 114. dzimšanas dienu.

Momofuku Ando

Vai esat dzirdējuši šī cilvēka vārdu? Nē? Bet viņa izgudrojums gan ir pazīstams, šķiet, ikvienam: ātri pagatavojamās nūdeles! Taču, iekams Momofuku Ando tās bija padarījis pasaulslavenas, viņš piedzīvoja sūras neveiksmes biznesā. Jaunībā no vecvecākiem pārņemtais apģērba ražošanas uzņēmums Otrā pasaules kara gados bankrotēja. Tad Momofuku pievērsās sāls rūpniecībai, bet izputēja vēlreiz. Par nenomaksātiem nodokļiem viņš divus gadus pavadīja cietumā un, iznācis no tā, bija zaudējis teju visu. Pēckara Japānā cilvēkiem trūka pārtikas. Tad Ando, pārņemts ar ideju lēti un sātīgi pabarot katru izsalkušo, sāka eksperimentēt ar nūdelēm, kuru pagatavošanai būtu vajadzīgs tikai karsts ūdens un garšvielas. Un beidzot – panākumi! 1958. gadā tirgū nonāca pirmās Ando radītās nūdeles "ChikenRamen", bet par viņa lielāko bestselleru kļuva 1971. gadāradītās"Cup Noodles" plastmasas krūzītē.

Tagad Ando nūdeles ar dažādiem nosaukumiem ražo 80 pasaules valstīs, un tās ik dienas patērē ap 100 miljoni cilvēku.

2000. gadā sabiedrības aptaujā Japānā tās tika atzītas par japāņu 20. gadsimta visizcilāko izgudrojumu – apsteidzot "Toyota", "Panasonic" un "Sony". Momofuku Ando šķīrās no dzīves 96 gadu vecumā. Tikai divus gadus iepriekš viņš bija nolēmis, ka beidzot laiks doties pensijā.

Bils Geitss

Neveiksmes pieredze atrodama arī pasaulē bagātākā cilvēka biogrāfijā. Vēl skolas gados 17 gadu vecais Bils Geitss kopā ar savu draugu Polu Alenu nodibināja firmu "Traf-O-Data" un radīja ierīci ceļu satiksmes datu lasīšanai un analizēšanai, – daudzsološu jaunievedumu, kura mērķis bija optimizēt satiksmi un novērst autosastrēgumus. Diemžēl mikroprocesora "Traf-O-Data 8008" demoversija pievīla, un abi jaunie censoņi piedzīvoja tikai zaudējumus. Taču šī pieredze kļuva par pamatakmeni viņu vēlākajiem panākumiem: puiši lieliski apguva programmēšanu un dažus gadus vēlāk nodibināja "Microsoft"! Šodien kompānijas peļņa, pēc "Forbes"datiem, sasniegusi jau 86 miljardus ASV dolāru.

Stīvs Džobss

Savs fiasko bijis pat Stīvam Džobsam. 1983. gadā Džobss, tolaik jau Silīcija ielejas ģēnijs un "Apple" līdzdibinātājs, radīja jaunu datora modeli, kuru nosauca savas meitas vārdā – "Lisa", – un kas piedzīvoja pilnīgu izgāšanos: tas darbojās lēni, maksāja ap 10 tūkstošiem eiro mūsdienu izteiksmē, un to neviens nepirka. Drīz pēc tam Džobss drīz bija spiests aiziet no "Apple". Tad viņš nodibināja "NeXT" – datorkompāniju, kas savās idejās tālu apsteidza konkurentus. Pēc 11 gadu ilgas veiksmīgas darbības "Apple" to pārpirka, un Džobss atgriezās ligzdā, no kuras reiz tika izstumts. Par savu neveiksmi viņš sacījis:

„Toreiz man tā nelikās, bet vēlāk sapratu, ka izraidīšana no "Apple" patiesībā bija labākais, kas ar mani varēja notikt. Panākumu smagumu atkal nomainīja vieglums, ko jūt iesācējs, – un sākās viens no radošākajiem manas dzīves posmiem.”

Bet neveiksminieci Lizu šodien godā kā "iMacvecvecmāmiņu.

Džeimss Daisons

Šķiet, ka šis britu izgudrotājs un uzņēmējs vispār nepazīst vārdu „padošanās”. Džeimsu Daisonu bija pārņēmusi ideja radīt vakuuma putekļsūcēju, kas darbojas bez maināmajiem maisiņiem. Un viņš – Karaliskās mākslas koledžas absolvents, dizainers bez jebkādām zināšanām inženierzinātnēs – savā mājas darbnīcā nepaguris konstruēja un izmēģināja jaunus un jaunus prototipus. Viņu nesalauza pat 5126 neveiksmes – un pēc piecu gadu ilgiem pūliņiem 5127. prototips beidzot darbojās! „Tas bija tiešām grūts laiks,” šodien atzīst Daisons. „Gadiem ilgi dzīvojām trūkumā, pārtikām no pašaudzētiem dārzeņiem, un mana sieva pati šuva sev apģērbu.” Jaunā putekļsūcēja "G-Force" triumfs Japānā Daisonam 1987. gadā ļāva nodibināt savu kompāniju "Dyson", un šodien viņš ir miljardieris.

Makss Levčins

Mūsdienu biznesa leģenda, "PayPall "dibinātājs, IT guru Makss Levčins, savu karjeru raksturojis šādi:

„Mans pirmais uzņēmums bankrotēja ar milzu blīkšķi. Ar otro gāja ne tik slikti, tomēr arī tas nogrima. Trešais bankrots bija tīri tā nekas – es no tā ātri atguvos. Mans ceturtais uzņēmums jau gandrīz neizputēja. Nevarētu teikt, ka veicās spoži, tomēr varēja iztikt. Piektais bija "PayPall".”

Levčina radītajai elektroniskajai tiešsaistes maksājumu sistēmai šodien ir ap 200 miljonu aktīvu lietotāju.

Lūk, lielisks pierādījums tam, ka katra neveiksme var sniegt nenovērtējamu pieredzi un kļūt par pamatu jūsu rītdienas veiksmei. Tāpēc – nebīstieties no kļūdām, bet saskatiet to radošo potenciālu!