6. dec, 2017

Svētku sajūta darbavietā

Decembris ir pirmssvētku steigas, korporatīvo dāvanu, krustnagliņu smaržas un ietinamo papīru čaukstoņas pārpildīts mēnesis. Arī darba vidē, kur mēs pavadām lielāko daļu savas ikdienas, gribas svinēt. Kā ienest svētku sajūtu arī savās otrajās mājās?

Telpu rotājums

Darba telpām ir strādājošajos ik dienas jāsekmē labs noskaņojums, radošums un darba spars. Tuvo svētku gaidās šīs pozitīvās sajūtas palīdzēs vairot tradicionāli, bet iedarbīgi paņēmieni.

  • Sveces un gaismas virtenes. Protams, rūpīgi ievērojot ugunsdrošības noteikumus, tumšajās dienās varat iedegt birojā sveces – un ne tikai kolektīvajā adventes vainagā. Ziemassvētku gaidīšanas laikā visai iecienītas ir arī dažādi gaismas dekori un spuldzīšu virtenes, kas gan piepildīs telpu ar omulīgu gaismu, gan atgādinās par svētku tuvošanos.
  • Ziemassvētku dekori. Ja arī jūsu darba telpa nav atvērta daudziem apmeklētājiem, kāpēc gan neiepriecināt pašiem sevi un neizrotāt vidi sevis un savu kolēģu dēļ? Jūs varat to izdarīt arī ar klasiskajām sarkanajām un zaļajām eglīšu bumbiņām, izgreznojot ar tām mazu mākslīgo eglīti vai īstus egļu zarus, – bet varbūt ir vērts to pārvērst notikumā? Ja jūsu darbiniekiem ir mazi bērni, uzaiciniet tos iepazīt vecāku darba vidi un sarīkojiet visiem kopīgu dekoru veidošanas meistarklasi: grieziet sniegpārslas, zīmējiet apsveikumus kolēģiem, veidojiet virtenes. Pavadiet laiku kopā, gan iepazīstot tuvāk cits citu, gan veltot laiku bērniem. Un tas būs arī leģitīms iemesls ļaut vaļu savam iekšējam radošajam bērnam!
  • Brīvdienu kalendārs. Atgādiniet saviem darbiniekiem, ka brīvdienas ir jau pavisam tuvu, pieliekot pie sienas lielu decembra/janvāra kalendāru, kurā atzīmētas brīvās un svētku dienas, kā arī korporatīvie pasākumi.

Došanas prieks

Korporatīvās dāvanas, ko uzņēmumi dāvina gan cits citam, gan klientiem, ir jautājums, kas būtu jāizsver gan no uzņēmuma kopējā budžeta, gan iespēju un vajadzību perspektīvas. Ir svarīgi apliecināt savu lojalitāti un pateicību saviem sadarbības partneriem un klientiem, apsveicot viņus svētkos. Bet tikpat svarīgi, ja ne vēl svarīgāk, ir svētkos atcerēties kolēģus, kas ir jūsu tuvākie cilvēki darba ikdienā.

Lai nodrošinātu līdzvērtīgas iespējas visiem, apsveriet iespēju savā kolektīvā izmantot “laimes akas” jeb “slepeno draugu” modeli. Pēdējais ir ļoti vienkāršs – katrs darbinieks kopējā izlozē izvelk lapiņu ar tā kolēģa vārdu, kurš viņam jāapsveic svētkos ar īpašu dāvaniņu. Šis variants ir lietderīgs divu aspektu dēļ: pirmkārt, jums nav jāuztraucas par dāvanu iegādi visiem kolēģiem un, otrkārt, koncentrēšanās uz vienu kolēģi ļauj veltīt šai dāvanai vairāk laika un izdomas. Kas viņam varētu noderēt? Par ko viņš ir ieminējies pēdējo mēnešu laikā? Varbūt ir kāds kolektīva iekšējais joks, kas saistās ar šo kolēģi un kuru varētu attīstīt dāvanā?

Dāvināšanas prieku varat paildzināt arī visa gada garumā. Kā?

Vienojieties par nosacījumu, ka katrs izlozētajam kolēģim sarūpēs pa nelielam pārsteigumam visu nākamo gadu – piemēram, izceps kūku dzimšanas dienā, aizdos labu lasāmvielu no savas bibliotēkas, apņemsies vienu vakaru pieskatīt kolēģa bērnus vai izdarīt jebko citu viņam vērtīgu un patīkamu.

Jūs savā kolektīvā varat arī iedibināt visā pasaulē slaveno “zeķes pie kamīna” tradīciju: katrs piekar birojā svētku zeķi ar savu vārdu, un pārējie kolēģi to var piepildīt ar maziem pārsteigumiem – piemēram, pašceptām piparkūkām.

Būt kopā citā vidē

Korporatīvie pasākumi sniedz lielisku iespēju sastapt un labāk iepazīt kolēģus citā vidē, veicina savstarpējās attiecības un koleģiālo kopību. Viena no iespējām ir veidot šādu pasākumu savā uzņēmumā – tas neprasīs papildu tēriņus telpas īrei. Taču apsveriet arī ideju aizvest kolēģus uz kādu neformālāku vai vienkārši citu vidi! Tās var būt gan ārpilsētas pirts telpas saviesīgam vakaram, gan tikpat labi – ja jūsu darbabiedri ir kultūrmīļi – kopīgs teātra, operas vai visiem tīkamas mūzikas grupas koncerta apmeklējums, vakaru pēc tam paildzinot ar vīna glāzi. Šajā gadījumā ir izdevīgi izmantot grupu biļetes pasākuma apmeklēšanai – tās pieejamas ar izdevīgām atlaidēm.

Vakars ar tēmu

Kā ģērbties, kādas atrakcijas iekļaut, kādu ēdienus pirkt? Uz šiem jautājumiem daudz vieglāk atbildēt, ja vakaram izvēlēta kāda vienojoša tēma. Lūk, dažas idejas.

  • Valsts/ pilsētas/ ģimenes tradicionālo ēdienu vakars – katrs kolēģis var dalīties stāstos par receptēm un idejām, kas vai nu dzīvo cauri laikiem un paaudzēm, vai ir aktuālas kādā konkrētā Latvijas vietā. Internacionālāka vakara ietvaros katrs kolēģis var pārstāvēt kādu konkrētu valsti, tā apgūstot arī jaunas kulinārās prasmes.
  • Eko vakars – mūsdienās tik populārā strāva var kļūt arī par jūsu vakara galveno tēmu. Sarīkojiet gardu un neiepazītu vietējo pārtikas produktu degustēšanu: mājražotāju ēdieni un delikateses, visdažādākie pašceptas maizes veidi, vietējie vīna un alus ražotāji, piparkūkas ar oriģinālām garšas piedevām utt.
  • Uzdrīkstoties domāt “ārpus kastes”, jūs savā kolektīvā varat izvēlēties tematiku arī katrai nedēļas darbdienai, piemēram, nosakot, kā kolēģiem jāģērbjas. Te nu paveras brīvība iztēlei: Ziemassvētku džemperi, mīļākie mājas tērpi, tikai balts apģērbs u. tml.

Tēmu varat izvēlēties kopīgi – piemēram, balsojot par kādu visiem zināmu filmu vai notikumu, – vai pēc nejaušības principa, ļaujot katram kolēģim uzrakstīt savu ideju uz lapiņas, tās apkopot un izvilkt vienu, kas arī kļūs par jūsu kopā sanākšanas vakara tēmu.

Svētki visiem

Rūpes par sev tuvajiem ir teju instinktīvas, bet arī gluži svešiem cilvēkiem izrādītā labestība var nest tikpat lielu gandarījumu. Varbūt par jūsu kolektīva tēmu varētu kļūt labdarība? Gada nogalē sākas akcijas Dod5 “Plecs”, tāpat aktuālas ir arī citas labdarības, piemēram Paēdušai Latvijai, – padomājiet arī par jūsu uzņēmuma iesaistīšanos tajās. Kopā piepildiet pārtikas pakas, sarūpējiet dāvanas bērniem no trūcīgām ģimenēm. Ieviesiet birojā brīvprātīgo naudas ziedojumu kastīti vai pārvērsiet to citādi – piemēram, nosakot, ka katram, kurš nokavē sapulci vai darbdienas sākumu, ir jānoziedo 5 eiro labdarībai.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?