13. jūn, 2018

Veiksmīgi noslēdzies Baltijā pirmais“fintech” akselerators


Desmit jaunuzņēmumu komandas veiksmīgi pabeigušas “Wise Guys Fintech” akseleratoru, ko pie sevis uzņēma un atbalstīja Swedbank. Akseleratora programmā trīs mēnešus savu biznesu attīstīja 10 finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmumi no 9 valstīm. Papildus intensīvajai mentoringa programmai akseleratora dalībnieki saņēma arī 20 000 eiro sava uzņēmuma tālākai attīstībai.

Pirmie risinājumi – jau pieejami klientiem

 Akseleratora programma vērtējama kā veiksmīga, jo visām desmit komandām izdevies to pabeigt pilnā sastāvā. Pieci no desmit dalībniekiem tieši akseleratora laikā ieviesa tirgū savus produktus, no kuriem dažiem jau ir pirmie peļņu nesošie klienti.

Tas ir būtisks sasniegums, ņemot vērā “fintech” uzņēmumu specifiku –licences, regulējumu un tā atšķirības dažādos tirgos, maksājumu pakalpojumu sniedzējus u. tml.

Trīs jaunie uzņēmēji – toskait vienīgais akseleratora jaunuzņēmums no Latvijas,“Motivio”, – veica būtiskas izmaiņas biznesa modelī un produktos. Viena no pieredzējušākajām komandām – “JetBeep” (Ukraina), kurai, uzsākot programmu, jau bija klienti savas valsts tirgū, – attīstīja savu ideju līdz līmenim, kad jau spēja piesaistīt pirmos ārvalstu klientus. Savukārt jaunuzņēmums “PayTipTop” (Igaunija) demonstrēja visstraujāko izaugsmi – no idejas agrīnā stadijā tas trīs mēnešu laikā spēja attīstīt ne tikai tehnisku produktu, bet arī ieviest to tirgū, iegūt pirmos klientus un uzsākt sadarbības projektu ar Tallinas Zooloģisko dārzu.

 Banka paplašina sadarbību ar “fintech”

“Esam gandarīti par pirmā Baltijas “fintech” akseleratora rezultātiem. Tā bija iespēja ne tikai 10 jaunuzņēmumiem iemācīties līdz gatavībai nopulēt savas biznesa idejas, bet arī mums bankā – mainīties un paplašināt robežas, radot jaunas iespējas sadarbībai ar “fintech” uzņēmumiem."

"Priecājos, ka kopīgiem spēkiem mums tas izdevās, ko apliecina gan akseleratora komandu rezultāti, gan arī bankas plāni sadarboties ar vairākiem dalībniekiem, kuru biznesa idejas veiksmīgi iekļaujas vai papildina finanšu pakalpojumu klāstu mūsu klientiem,” saka Reinis Rubenis, Swedbank vadītājs Latvijā.

 Akseleratora dalībnieku līdzšinējā mājvieta – inovatīvās telpas “DoBe”, kas atrodas Swedbank centrālās ēkas 5. stāvā, – turpinās būt atvērtas arī citiem jaunuzņēmumiem Latvijā, piedāvājot bezmaksas telpas to darbam.

 “Lielu uzņēmumu un jaunuzņēmumu sadarbība nereti ir kā bumba ar laika degli, jo atšķirības strādāšanas kultūrā, ātrumā un izpratnē par lietu kārtību ir radikālas. Sākot sadarbību ar Swedbank, to ļoti labi apzinājāmies, tāpēc īpaši novērtējam uzņēmuma spēju nākt jaunuzņēmumiem pretī, iesaistīt darbiniekus mentorēšanā tik lielā skaitā un visā grupas līmenī un būtiski paātrināt savus iekšējos procesus."

"Pat skaistais “DoBe” birojs tapa rekordātrumā, parādot, ka banka spēj darboties teju jaunuzņēmuma režīmā,” komentē Kristobals Alonso (Cristobal Alonso), “Startup Wise Guys” izpilddirektors.

Kristobals Alonso uzskata, ka akseleratora biznesa rezultātus vislabāk varēsim novērtēt ilgākā laika nogrieznī. Tomēr jau tagad redzams, ka mentoru darbs palīdzējis gan izkristalizēt piedāvājumu klientiem un palaist to tirgū, gan arī ļoti īsā laikā sasniegt rezultātus, kas normālā režīmā jaunuzņēmumam prasītu vismaz gadu.

 130 mentoru ieteikumi

“Wise Guys Fintech” programmas dalībnieki trīs mēnešus pavadīja dinamiskā, uz mācīšanos vērstā vidē, audzējot savu biznesu, dibinot kontaktus ar bankas ekspertiem no Baltijas valstīm un Zviedrijas, kā arī citiem pasaules līmeņa mentoriem.

Kopumā programmas ietvaros ar jaunajiem uzņēmumiem strādāja vairāk nekā 130 mentori, no kuriem 50 bija no Swedbank Grupas, 70 – vietējie un ārvalstu eksperti, ka arī 12 biznesa treneri ar īpašu specializāciju pārdošanas, prezentāciju prasmes, cenas noteikšanas un citās būtiskās biznesa attīstības jomās.

Būtiska akselerācijas daļa bija arī tīklošana ar investoriem un potenciāliem sadarbības partneriem. Jaunuzņēmumi piedalījās arī svarīgākajos tehnoloģiju pasākumos reģionā, piemēram, “The Next Web” Amsterdamā, “Lattitude59” Tallinā, “Arctic 15” Helsinkos, kā arī prezentēja savus uzņēmumus Swedbank centrālajā birojā Zviedrijā.

Idejas vērstas uz inovatīviem finanšu risinājumiem

Akseleratora programma risinājās no 5. marta līdz 7. jūnijam. Dalībnieku vidū ir inovatīvi jaunuzņēmēji, kuri labprāt izmantotu Atvērtās sadarbības platformas jeb “Open Banking” sniegtās iespējas.

 Akseleratora dalībnieku idejas vērstas uz inovatīviem finanšu risinājumiem, piemēram, lai piedāvātu maksājumu pakalpojumus, izmantojot “Messenger”, veicinātu naudas krāšanas kultūru, efektivizētu valūtas maiņu uzņēmumiem, nodrošinātu klientu video identifikāciju u.c.

Jaunuzņēmumus aicina strādāt “DoBe Residence”

 Pēc Baltijā pirmā “fintech” akseleratora noslēguma jau no jūnija “DoBe” piedāvās bezmaksas kopstrādes telpas jaunuzņēmumiem ar degsmi attīstīt savu produktu vai pakalpojumu.

  • Visus interesantus, kuri atbilst jaunuzņēmuma statusam, aicinām aizpildīt pieteikšanās anketu līdz šā gada 15. jūnijam.

 “DoBe” ir inovāciju telpas Swedbank centrālajā ēkā, kas izveidotas ar mērķi atbalstīt inovatīvus projektus un idejas. Tajās plānots sniegt aktīvu atbalstu jaunuzņēmumu komandām agrīnā attīstības stadijā, daloties ar vērtīgiem kontaktiem, zināšanām un biroja telpām, tādā veidā veicinot inovatīvu ideju attīstību un jaunu pārstāvju ienākšanu jaunuzņēmumu ekosistēmā.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?