7. sep, 2016

Kā izvēlēties mājas lapas domēna vārdu?

Domēna vārds (lasiet - mājas lapas adrese) ir viens no svarīgākajiem mājas lapas komponentiem, taču nereti redzam, ka cilvēki savām mājas lapām izvēlas ne tos piemērotākos domēna vārdus. Tāpēc šoreiz apkoposim dažus padomus - kā to pareizi izvēlēties.

Galvenais princips - labs domēna vārds ir tāds, kuru ir viegli atcerēties un nosaucot nav vajadzības pēc papildus skaidrojumiem vai instrukcijām. Tātad domēna vārdi ar strīpiņām vai specifisku izrunu neder, jo ar šādi domēna vārdi cilvēkiem var sajukt un mūždien nāksies kādam skaidrot, ka domēns jāraksta caur strīpiņu, vai ar diviem "o". Mēs taču gribam, lai mūsu mājas lapu ir viegli atrast un atcerēties, vai ne?

Domēna paplašinājumu vēlams izvēlēties atbilstoši uzņēmuma darbības vietai, specifikai vai klientu lokam, priekšroku dodot vai nu valsts domēnam (piemēram, .lv), vai .com. Tātad:

  • Latvijas uzņēmumiem/organizācijām, kuru tipiskais klients/apmeklētājs nāk no Latvijas, labāk lietot .lv Valstij atbilstošs domēna paplašinājums ir draudzīgāks vietējam apmeklētājam, turklāt tas nodrošina labāku atrodamību vietējā Google meklētājā.
  • Starptautiskam uzņēmumam, labāk lietot .com Uzņēmumi, kas darbojas Eiropas Savienībā var izvēlēties arī .eu Kā alternatīvu var izvēlēties .net un .biz, bet tie skaitās mazāk prestiži un bieži tiek jaukti ar .com
  • Starptautiskām bezpeļņas organizācijām vislabāk izvēlēties .org

Protams, ir pieļaujami izņēmumi un līdzīgi domēni. Nekas diži slikts nenotiks, ja Latvijas uzņēmums izvēlēsies .net, vai ies starptautiskajā tirgū ar .lv domēnu. Taču precīzi izvēlēts domēna paplašinājums pilnīgi noteikti liks uzņēmuma vai organizācijas mājas lapas adresei izskatīties profesionālāk un šad tad pat sasniegt labākus rezultātus Google.

Domēna vārdam nevajadzētu būt pārāk garam
Jo īsāks domēna vārds, jo vieglāk to uzrakstīt un atcerēties, turklāt būs mazāka iespēja kļūdīties. Protams, dažu labu garo domēna vārdu var būt pat ļoti viegli atcerēties, piemēram VecmammasPankukas.lv, taču īsie domēna vārdi tāpat ir veiksmīgāki.

Domēna vārdam ir jābūt labskanīgam un saistītam ar mājas lapas būtību
Ideāli būtu, ja domēna vārds sakrīt ar brenda nosaukumu, vai precīzi atspoguļo mājas lapas būtību. Nevajadzētu izvēlēties neko neizsakošus domēna vārdus, jo tādi gluži vienkārši neizskatīsies profesionāli. Izņēmums varētu būt blogi, kur šad tad par ļaunu nenāk kaut kas tēlaināks.

Visbiežāk paši foršākie un tīkamākie domēna vārdi jau ir aizņemti, tāpēc domēna izvēle parasti ir pietiekami sarežģīts radošais process, kas var aizņemt diezgan ilgu laiku. Taču ar to jārēķinās. Galu galā, kā jau minējām, domēna vārds ir viens no mājas lapas svarīgākajiem aspektiem.
Raksts tika izveidots pēc Mozello.lv sadaļā "Noderīgi" esošās informācijas.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?