7. sep, 2016

Kā pareizi formatēt saturu mājas lapā?

Informācijas formatējums ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas nosaka informācijas lasāmību un uztveršanas ātrumu. Nepareizi formatēts saturs var padarīt mājas lapu neglītu, un apmeklētājs var to viegli aizvērt.

Piemēram, pārvērtējot savas mākslinieciskās spējas, kādam var rasties (un nereti rodas) ideja publicēt koši sarkanu tekstu uz zaļa fona. Izskatās koši, bet neko nevar salasīt. Lai nepieļautu šādas kļūdas, vēlams pieturēties pie sekojošām vadlīnijām:

Kontrasts starp fonu un tekstu
Teksta un fona krāsām ir jābūt kontrastā. Vislabāk tumši pelēks vai melns teksts uz balta fona. Eksperimentētāji var pamēģināt baltu tekstu uz tumša vai melna fona, pie nosacījuma, ka lasāmviela nav gara.

Mierīgi krāsu toņi
Košas krāsas var kalpot par lielisku akcentu atsevišķiem dizaina elementiem vai virsrakstiem, taču, formatējot pamattekstu, vēlams pieturēties pie mierīgiem krāsu toņiem. Kā likums - jo košāka krāsa, jo grūtāk salasāms teksts.

Saudzīga Bold un Italic lietošana
Trekninātu
(Bold) un slīpu (Italic) tekstu ir krietni grūtāk lasīt, tāpēc šos teksta formatējuma veidus nevajadzētu lietot gariem tekstiem. Kā likums - slīpu tekstu lieto citātiem un nosaukumiem, bet trekninātu tekstu lieto virsrakstiem un izceltiem vārdiem. Trekninātu tekstu nevajadzētu lietot vairāk kā vienam vai diviem teikumiem pēc kārtas.

Virsraksti un teksta dalīšana rindkopās
Līdzīgi kā reklāmas bukletus, arī mājas lapas apmeklētāji nelasa no A līdz Z. Mēs vienkārši ar acīm pārskrienam pāri, lai atrastu sev interesējošo informāciju. Tāpēc teksts mājas lapā jādala nelielās rindkopās un jālieto virsraksti, apakšvirsraksti un saraksti. Tie lasītājiem dod iespēju ātri atrast sev interesējošo teksta fragmentu. Lielu "teksta blāķu" publicēšana ir labākais veids, kā panākt, ka informāciju neviens nelasīs.

Raksts tika izveidots pēc Mozello.lv sadaļā "Noderīgi" esošās informācijas.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?